Back icon

V Švici zaznali zelo potentni sintetični opiod N-pirolidino-protonitazen v oksikodon tabletah

Opozorilo

Vzorec, ki namesto pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

N-pirolidino-protonitazen

Dodaten opis

Ponarejena tableta oksikodona ni vsebovala oksikodona, temveč nov sintetični opioid N-pirolidino-protonitazen.

N-pirolidino-protonitazen je sintetični opioid iz podrazreda nitazenskih analogov. Je zelo močan opioid, ki je kar 1250-krat močnejši od oksikodona. Zato obstaja izjemno visoko veliko tveganje, za življenjsko nevarno predoziranje, zlasti če se jo zaužije nevede.

Količine N-pirolidino-protonitazena v tableti ni bilo mogoče določiti. Tablete so neustrezno izdelane zaradi nezakonite proizvodnje in zaradi slabe proizvodnje, obstaja tudi tveganje, da je učinkovina v tableti neenakomerno porazdeljena in/ali da vsaka tableta ne vsebuje enake količine N-pirolidino-protonitazena. To pomeni dodatno povečano tveganje za prevelik odmerek.

Lažne deklaracije se pogosto pri nezakonito pridobljenih zdravilih, ki se kupujejo na črnem trgu. Zato je nujno, da jih pred uporabo testiraš!

Uživanje teh tablet se močno odsvetuje!

Uradno opozorilo je dostopno tukaj: https://www.saferparty.ch/warnungen/hochpotentes-synthetisches-opioid-verkauft-als-oxycodon

Datum testa

6.3.2024

Povezana vsebina:

23. januar 2018

Fentanil

Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem. Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je priblizno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100%) in 80-100 x močnejši kot morfij.

arrow