Back icon

V Švici zaznali fentanil, ki se je na darknetu prodajal kot heroin

Opozorilo

Vzorec, ki namesto pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

V belem prahu, naročenem na darknetu in deklariranem kot heroin, so namesto heroina našli sintetični opioid fentanil in kofein. Fentanil je prisoten z ocenjeno vsebnostjo 5–15 %, kar je glede na moč snovi zelo visoko, pole tega vzorec vsebuje še 81% kofeina.

Fentanil je približno 50-krat močnejši od heroina in lahko povzroči življenjsko nevarna stanja, vključno z depresijo dihanja, že pri zelo majhnih odmerkih. Če ga zamenjamo s heroinom, se to tveganje močno poveča, saj tudi ljudje s toleranco na opioide zelo hitro zaužijejo veliko previsoke odmerke.

To je prvič, da so fentanil odkrili v vzorcu heroina v Švici, a je bila snov pridobljena preko spleta na darknetu, tako da obstaja tveganje tudi za druge uporabnike, ki kupujejo heroin preko darkneta.

Uživanje tega vzorca se močno odsvetuje.

Uradno opozorilo je dostopno tukaj: https://en.saferparty.ch/warnungen/fentanyl-koffein-verkauft-als-heroin-110823

Povezana vsebina:

23. januar 2018

Fentanil

Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem. Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je priblizno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100%) in 80-100 x močnejši kot morfij.

arrow