Back icon

Kokain z višjo vsebnostjo levamisola v Ljubljani in Mariboru

Opozorilo

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani in Mariboru zbrana vzorca kokaina z višjo vsebnostjo levamisola.

Aktivne snovi

Levamisol (>20 %)

Dodaten opis

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani in Mariboru zbrana vzorca kokaina z višjo vsebnostjo levamisola.

V Ljubljani in Mariboru sta bila zbrana vzorca kokaina, ki sta vsebovala nekoliko višjo vsebnost levamisola (>20 %), kot je povprečje pri nas. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Datum testa

24.2.2023

Zmanjševanje tveganj

  • Vedno začni z majhnimi dozami in počakaj. Kokain je lahko zelo različno čist, a tudi če imaš zelo čist kokain še ne pomeni, da si izpostavljen manjšemu tveganju. Več o čistosti kokaina si lahko prebereš tukaj.
  • Zmeraj uporabljaj svoj pribor. Z deljenjem pribora lahko pride do prenosa nalezljivih bolezni, kot je hepatitis C ali Covid-19. Ob redni uporabi postane nosna sluznica tanjša in hitreje zakrvavi. Ta kri lahko ostane na priboru za snifanje in, če je okužena, lahko pride do prenosa virusa na naslednjo osebo, ki bo snifala s tem priborom.
  • Ne mešaj kokaina z drugimi drogami. Mešanje z drugimi drogami pomeni bistveno večjo nevarnost za nastanek življenjsko ogrožajočih zapletov, saj ob mešanju pravila, ki veljajo za posamezno drogo, velikokrat ne držijo več.
  • Pred zaužitjem substanco testiraj. Kokain je zelo pogosto namešan z nevarnimi aktivnimi snovmi (druge droge, zdravila). Zaužitju nevarno namešanega kokaina se lahko izogneš s pravočasnim testiranjem. Več o testiranju substanc si lahko prebereš tukaj.
  • Če se ob ali po uporabi kokaina pojavi pekoča ali tiščoča bolečina v prsih, ki se lahko širi v levo roko ali vrat, je treba nemudoma poklicati zdravniško pomoč, saj obstaja velika možnost, da je prišlo do srčnega infarkta, ki se, nezdravljen, lahko konča s smrtjo.
  • Ne uporabljaj preveč in prepogosto. Redna uporaba kokaina lahko vodi k nastanku hujših zdravstvenih in psihičnih težav ter močne psihične zasvojenosti. Če opaziš, da imaš težave z zmanjšanjem ali prenehanjem uporabe, lahko poiščeš pomoč v naši svetovalnici. Več informacij lahko najdeš tukaj.

Več informacij o kokainu najdeš na spletni strani www.kokain.si

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka DrogArta. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.