Back icon

Pleši z glavo

Terensko delo programa Pleši z glavo izvajamo že od leta 1999 in delujemo na področju zmanjševanja tveganj ob uporabi psihoaktivnih substanc.

Med leti 2004 in 2006 je DrogArt izdajal mesečnik X-press, v katerem so “pokrivali sceno na način, kot je še ni nihče”. Vsaka izdaja je vsebovala harm reduction novice oziroma informacije o zmanjševanju škodljivih posledic plesnih drog, veliko informacij o glasbi, zdravju, odnosih. V eni izdaji je Matej Sande, še vedno predsednik Združenja DrogArt, o delovanju DrogArta zapisal: “Na začetku je bila skupina petih zagretih študentov (med njimi tudi current DA president Matej), ki so stiskali prvo serijo flajerjev in jih začeli razdeljevati po partijih. Potem se je stvar počasi razvijala in rasla. Vedno več ljudi se je priključilo terenskemu delu in leta 2000 smo na DrogArtu organizirali prvi t.i. peer education za potencialne nove prostovoljce. Takrat se je ekipa razširila in bolj sistematizirala. Kupili smo zloglasni DrogArt šotor in začeli v širši postavi hoditi na partyje.

Na začetku nas ljudje niso preveč navdušeno sprejeli, saj so potrebovali kar nekaj časa, da so se nas navadili in da so dojeli, da nismo policaji ali kaj podobnega in da smo tam zato, da jim pomagamo. Spomnim se še, koliko časa smo morali prepričevati nafleširane posameznike, naj gredo malce z nami ven in da bo vse ok. Takrat smo jih morali mi loviti naokoli po partyju. Potem pa smo se stvari začele izboljševati. Ljudje so nam vedno bolj zaupali, širil se je dober glas o DA terenski ekipi in ljudje so začeli k nam prihajati sami od sebe.”

Ekipa DrogArt prostovoljcev je prisotna na mnogih klubskih prireditvah in na vseh večjih (in manjših) prireditvah elektronske glasbe. DrogArt terenski delavci na prireditvah obiskovalce informirajo o zmanjševanju tveganj ob uporabi substanc, delijo brezplačno sadje, izotonične napitke in materiale za zmanjševanje škode ter poskrbijo za osnovno prvo pomoč za tiste, ki imajo težave zaradi uporabe psihoaktivnih substanc. Naše terenske delavke_ce prepoznaš po črni majčki z napisom DrogArt, taggom okoli vratu z njihovimi imeni in infotočko ali torbo, polno materiala 🙂

Znotraj programa izvajamo tudi druge storitve, kot so svetovalnica, testiranje psihoaktivnih substanc in info točka.