Back icon

Tobak

V uporabi sta dve vrsti tobaka, navadni tobak (Nicotiana tabacum) in kmečki tobak (Nicotiana rustica).

Tudi tobak je, tako kot alkohol, večini izmed bralcev dobro znana droga, močno infiltrirana v življenje posameznika. Aktivna sestavina tobaka je nikotin.

Učinki

Nikotin je blag stimulans, ki povzroča blago evforijo, vendar pa ima dvofazen učinek, kar pomeni, da poleg stimulacije, lahko sproži tudi sedacijo. Poleg ostalih, predvsem stimulativnih nevrotransmiterjev v možganih, nikotin sprošča tudi endorfine, ki so najverjetneje krivi za visok potencial zasvojljivosti te droge.

Načini uporabe in doziranje

Tobak se najpogosteje kadi, lahko pa se tudi njuha ali žveči. V zadnjem času so na voljo tudi elektronske cigarete, ki uporabniku omogoča vdihavanje nikotina, arom in drugih snovi. S segrevanjem tekočine, ki je v cigarete nastaja aerosol (viden kot fina meglica), ki ga uporabnik vdihuje.

Dolgotrajni stranski učinki

 • Zelo zanimiv podatek je, da se v desetih letih, pri kadilcu ki kadi 10 cigaret na dan, na sluznico dihalnih poti nalepi en kilogram katrana (vir: Inštitut za varovanje zdravja RS).
 • Povečan izcedek dihalnih poti
  Zaradi nenehnega draženja dihalnih poti s snovmi, ki so prisotne v cigaretnem dimu, se naše tkivo ves čas pretirano brani pred vsiljivci. Tako so dihalne poti stalno izpostavljene nekakšnemu vnetju, kar v končni fazi lahko preide v kronični bronhitis.
 • Pljučni rak 
  Kajenje močno zveča tveganje za nastanek pljučnega raka, ki je eden izmed najpogostejših vzrokov smrti pri ljudeh srednjih in starejših let. Težava pri pljučnem raku je ta, da bolezen zelo hitro napreduje in, ko jo odkrijejo, je za zdravljenje večinoma že prepozno. 90 odstotkov vseh primerov pljučnega raka prizadene kadilce.
 • Težave s srcem in krvožiljem
  Kajenje je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek ateroskleroze (obloge in zoženja žil) in srčnega infarkta. Kajenje močno zveča tveganje za nastanek srčne in možganske kapi ter zvišanega krvnega tlaka.
 • Zmanjšana pljučna kapaciteta
  To lahko predvsem občutijo tisti, ki se ukvarjajo s športom in naenkrat ugotovijo, da imajo mnogo bolj “težko sapo” kot prej.
 • Odvisnost
  Nikotin je poleg heroina, ena izmed najhitreje zasvojljivih drog.
 • Grdi zobje
  Ob rednem kajenju se zobje obarvajo s črnimi oblogami in postanejo vedno bolj temni.
 • Smrad. Kadilce ves čas spremlja značilni smrad po cigaretah. Smrdi vse: kadilčeva koža, obleke in zadah iz ust. Nič kaj prijetno …

Mešanje

Dolgotrajno skupno uživanje tobaka in alkohola poveča tveganje za nastanek raka na grlu in požiralniku.

Pravne posledice in testiranje

Tobak je legalna droga in testi za prisotnost nikotina se ne opravljajo.