Back icon

Metilon (bk-MDMA)

Metilon (3,4-metilendioksi-metkatinon) je euforični stimulans, ki spada v skupino fenetilaminov, amfetaminov in katinonov.

Metilon je derivat metkatinona ter beta-keto verzija MDMA-ja. Prva sta ga sintetizirala Alexander Shulgin ter Peyton Jacob III, kot potencialni antidepresiv. Prvič se je pojavil na trgu kot legalen produkt, imenovan »Explosion«, njegova uporaba pa je dokumentirana od leta 2004.

Proti koncu leta 2004 je v nizozemskih smart shopih postal na voljo produkt imenovan Explosion. Prodajal se je v stekleničkah kot osveževalec zraka z vanilijevo aromo ki vsebuje metilon, kasneje leta 2005 pa je se je pojavil v katalogih spletnih trgovin.

Pojavlja se v obliki prahu, kristalov, redkeje pa v tabletah. Včasih  se pojavlja kot glavna substanca v xtc tabletkah. Zaznani so primeri, ko se je metilon prodajal kot MDMA, razliko med njima pa je najlažje določiti z uporabo Marquis reagenta. MDMA se v stiku zs Marquis reagentom obarva temno modro/vijolično ali črno, medtem ko se bk-MDMA obarva rumeno. Pomembno se je zavedati, da je »Methylone« tudi registrirano zdravilo.

Učinki

Metilon je pogosto uporabljan kot nadomestek MDMA zaradi podobnih subjektivnih učinkov. Kljub farmakološkim podobnostim med MDMA ter bk-MDMA učinki niso povsem identični. Alexander Shulgin je zapisal naslednje: »Metilon je skoraj enako potenten kod MDMA, vendar ne proizvede enakih učinkov.  Ima skoraj antidepresivno delovanje, prijetno in pozitivno, vendar mu manjka unikatna čarobnost MDMA-ja.«

Deluje kot modulator serotoninskih, noradrenalinskih in dopaminskih receptorjev.

Pozitivni

Stimulacija, euforija, disforia, družabnost, omehčanje ega, občutki ljubezni in empatije, izboljšanje zaznave čutil.

Nevtralni

Sprememba zavesti, razširjene zenice, težave z koncentracijo, nemir, moteno zaznavanje časa, povišana telesna temperatura, povišan srčni utrip

Negativni

Stiskanje čeljusti, krči, povečano potenje, zmedenost, omotica, prevelika občutljivost na glasbo, srčne palpitacije, občutek razbijanja srca

Načini uporabe in doziranje

Oralni

Nizka: 100 – 150 mg
Srednja: 150 mg – 225 mg
Visoka: 225 mg – 325 mg

Učinki pri oralni uporabi trajajo od 2 – 3.5 ur ter se pojavijo v roku 15 – 60 min po zaužitju.

Ponovno doziranje z 1/3 prvotnega odmerka, podaljša učinke vendar večkratno redoziranje povzroči le ojačanje negativnih stranskih učinkov.

 

Zmanjševanje tveganj

  • Mešanje z drogami, ki sproščajo serotonin ali MAO inhibitorji je lahko nevarno zaradi tveganja nastanka serotoninskega sindroma.
  • Uporabo se odsvetuje osebam, ki imajo znane težave s srcem, saj lahko uporaba metilona povzroči močan stres za srce.
  • Souporaba konoplje močno ojača učinke metilona ter lahko povzročni psihadelične učinke.
  • Uporaba lahko povzroči »comedown« obdobje slabega počutja, ko učinki droge popustijo. Med simptomi uporabniki največkrat navajajo tesnobo, depresijo, razdraženost in pomankanje motivacije.
  • Svetujemo, da se držite priporočil za zmanjševanje škode pri uporabi novih sintetičnih drog.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.