Back icon

LSZ

LSZ je analog LSD-ja, ki se je množično pojavil na spletnih trgih leta 2013. Gre za relativno redko in »eksotično« substanco.

LSZ je razvila ekipa, ki jo je vodil David E. Nichols na Purdue univerzi v Indiani okoli leta 2002. Gre za pol-sintetični alkaloid iz skupine lisergamidov. Naj bi bil rahlo močnejši od LSD-ja, z malo krajšim učinkovanjem.

Zaenkrat ne obstajajo znanstvene raziskave o toksičnosti in dolgoročnih posledicah rekreativne uporabe LSZ-ja.

Učinki

Učinki LSZ-ja se smatrajo kot zelo podobni tem, ki jih povzroči LSD, a z malce krajšim delovanjem. Tako kot vsi psihadeliki, LSZ deluje kot psihološki ojačevalec.

Učinki nastopijo po 90-120min in vključujejo:

  • Poudarjene barve,
  • vzorčenja,
  • halucinacije,
  • občutek povezanosti z ostalimi in z vesoljem,
  • pospešeno mišljenje in introspekcija.

Stranski učinki

Stranski učinki lahko vključujejo: strah, paranojo, tesnobo, panične napade, ipd. Močno odsvetujemo uporabo ljudem z družinsko ali lastno zgodovino psihiatričnih motenj.

Pomembno je razumeti, da gre za substanco, o kateri se ve zelo malo. Lahko, da občutimo učinke o katerih še nihče ni poročal, zato je zaželjeno, da se vse izkušnje objavijo tudi na spletnih forumih. Učinki se lahko dramatično razlikujejo od osebe do osebe.  Pri prvi uporabi se priporoča uporaba nizkih odmerkov. Priporoča se uporaba v družbi in, kot smo že povedali, upoštevanje napotkov zmanjševanja škode pri uporabi NSD-jev.

Načini uporabe in doziranje

LSZ je ekstremno potentna substanca, prav tako kot njemu soroden LSD. Uporabniki poročajo o zaznanih učinkih že pri 50 mikrogramih (1 mikrogram = 1/1.000.000 grama). Pojavlja se v obliki pivnikov in se uživa oralno.

Doze pri oralni uporabi:

Nizka: 100 – 150 ug
Srednja: 150 – 300 ug
Visoka: 300 – 400 ug

Učinki pri oralni uporabi se pojavijo od 90-120 minut po zaužitju in trajajo od 6-10 ur.

Zmanjševanje tveganj

  • Pri uporabi te substance močno svetujemo upoštevanje splošnih napotkov zmanjševanja škode pri uporabi halucinogenov (biti pozoren na set in setting, imeti trip-sitterja, … , več o tem tukaj) in napotkov zmanjševanja škode pri uporabi novih sintetičnih drog (več o tem si lahko prebereš tukaj).
  • Ne uporabljati v primeru slabega psihičnega stanja in/ali zdravja.
  • Pred uporabo substanco testiraj. Na voljo imaš povsem brezplačno in anonimno testiranje s hitrimi barvnimi reagenti in/ali laboratorijsko testiranje.

Mešanje

Ni nobenih informacij o morebitnih posledicah kombiniranja te substance s kakšno drugo psihoaktivno substanco, zaradi tega se mešanje močno odsvetuje.

Pravne posledice

LSZ je pri nas od 20.6.2014 uvrščen v 1. skupino prepovedanih drog.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.