Back icon

4-HO-MET

4-hydroxy-N-methyl-N-ethyltryptamine ali »metocin« je sintetičen psihedelik iz skupine triptaminov.

Prvič ga je sintetiziral Alexander Shulgin in omenil v svoji knjigi TIHKAL (»Tryptamines I Have Known and Loved«), v kateri opisuje družino psihoaktivnih drog, imenovanih triptamini. Povzroča psilocinu in psilocibinu podobne učinke.

4-HO-MET se pojavlja v obliki belega prahu. Čez čas oziroma zaradi nepravilne hrambe začne 4-HO-MET oksidirati, kar povzroča spremembo barve (rumenkasta, rjavkasta). Kljub temu, da so opazni vidni znaki oksidacije, pa substanca ne izgubi znatno na moči/potenci. 

Učinki

4-HO-MET spada v skupino triptaminov. Je strukturni analog psilocina, učinki pa so zelo podobni oz. skoraj identični učinkom, ki jih povzročijo psihedelične gobe.

Prvi učinki se pojavijo v 60 minutah, sama izkušnja pa običajno traja od 4-6 ur. Med učinke navajajo:

– sprememba zavesti,
– halucinacije,
– izboljšanje počutja,
– izrazitejše barve,
– spremenjeno dojemanje časa,
– geometrijske vizualne halucinacije
– izboljšanje zaznave taktilnih/slušnih dražljajev,
– trepet/tresenje,
– stiskanje čeljusti,
– mišični krči,
– zmedenost,
– slabost.

Načini uporabe in doziranje

Zaužije se lahko oralno, v redkejših primerih je zaznano tudi snifanje. Pri oralni uporabi ima močnejši učinek, prav tako pa sama izkušnja traja dlje.

 

4-HO-MET je običajno na voljo v dveh oblikah, HCl in kot fumarat. Običajno se pojavlja fumarat, zaradi večje obstojnosti substance, saj 4-HO-MET zelo rad oksidira, še posebej v HCl obliki. Ker je fumarat težji od HCl, so potrebni rahlo višji odmerki. Odmerki na internetu so običajno podani za HCl obliko.

 

1 mg 4-HO-MET HCl = 1.4 mg 4-HO-MET fumarata

 

Doze pri oralni uporabi:

Nizka: 5 – 15 mg
Srednja: 15 – 25 mg
Visoka: 25 – 45 mg

Zmanjševanje tveganj

  • Uporaba 4-HO-MET se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.
  • Pri uporabi 4-HO-MET priporočamo dosledno upoštevanje splošnih napotkov zmanjševanja škode pri uporabi halucinogenov: izbira primernih okoliščin, kraja in časa (»set in settinga«), imeti »trip-sitterja« oz. trezno osebo, ki bo skrbela za vašo dobrobit v času zadetosti, ipd.
  • Za pripravo odmerkov vedno uporabimo natančno tehtnico! Ocenitve odmerka »na uč« je izredno nevarno početje in lahko pomeni razliko med prijetno izkušnjo in predoziranjem!

Mešanje

Mešanje z marihuano: vizualni in kognitivni učinki so lahko bolj intenzivni. Vseeno je potrebna pazljivost pri souporabi, sploh če nimaš veliko izkušenj s psihedeliki. Lahko povzroči anksioznost, tesnobo, zmedenost.

Mešanje z disociativi: učinki se povečajo, kar poveča tudi možnost podobnega stanja kot je »ketaminska luknja«,  zmedenosti, vrtoglavice, ter psihotičnih reakcij.

Mešanje z benzodiazepini: zmanjšajo vizualne, fizične in kognitivne učinke 4-HO-MET.

Mešanje z drugimi psihedeliki: učinki se močno povečajo in so nepredvidljivi, zato je souporaba s 4-AcO-DMT odsvetovana. V primeru, da mešate, je priporočljivo začeti z nižjimi dozami vsake substance posebej.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.