Back icon

3-MMC

3-mmc oz- 3-metilmetkatinon je evforični stimulans iz skupine beta-keto amfetaminov.

3-mmc je izomera mefedrona (4-mmc) in spada v kategorijo tako imenovanih “research chemicals”, zato je o njegovih dolgoročnih posledicah znanega zelo malo. Pojavlja se v kristalih različnih velikosti ter finega prahu bele barve.

Pri nas je bil prvič opažen v začetku leta 2012 ter je najbolje poznan pod imenom “sladoled”, “ice” ali “led. Ulični imeni “ice” oz. “led” nista najbolj primerni, ker se pod tem imenom pojavlja tudi metamfetamin. V skrajnem primeru lahko pride tudi do zamenjave pri nakupu, kar lahko pripelje tudi do nepričakovanih zdravstvenih zapletov. Velja si zapomniti, da je za poimenovanje substanc najbolje uporabiti kar njihovo kemijsko ime, v primeru sladoleda torej 3-mmc. 

Učinki

Povzroča intenzivne spremembe zavesti (občutke ugodja, evforije, topline, ljubezni, sproščenosti). Pri višjih odmerkih ali večjih količinah je možnost za nastanek izredno neprijetnih stranskih učinkov večja (zmedenost, tresenje, tahikardija, aritmije, bolečine v prsnem košu, bolečine v želodcu).

Učinki trajajo okoli 1 ure (nazalna) ter malce dlje pri oralni uporabi. Po prenehanju delovanja se pri večini ljudi kaže zelo močna želja po ponovitvi doze (craving).

Stranski učinki

  • Po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti izjemno močno nujo po ponovitvi doze. Zaradi tega in kratkega delovanja snovi obstaja velika nevarnost predoziranja. Telo hitro razvije toleranco na učinke 3-mmc-ja. Ta lahko v kombinaciji z močno nujo po še uporabnika vodi k vnosu novih, vedno večjih doz, zato je substanca zelo nevarna za nastanek odvisnosti.
  • Ob visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade.
  • Dan po uporabi nekateri uporabniki poročajo o slabosti in glavobolu.
  • Pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, lahko povzroči srčno odpoved.
  • Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar.
  • Povzroča poškodbe nosne sluznice.
  • Uporabniki poročajo o pomodrelosti prstov, saj očitno močno vpliva na zmanjšanje pretoka v žilah okončin.
  • Po uporabi in ob redni uporabi mnogi uporabniki občutijo depresijo in močna nihanja razpoloženja.
  • Obstaja verjetnost da kronična uporaba 3-mmcja povzroča bolezni srčnih zaklopk zaradi vezave na 5HT2B receptorje.

Doza in načini uživanja

Zaradi odsotnosti raziskav doza ni znana. Ker gre za neraziskano snov, substanca zahteva veliko mero previdnosti in zelo nizke doze, če se vseeno odločite za vnos. Uporabniki jo ponavadi uporabljajo oralno ali snifajo. Pri snifanju opisujejo neprijetno bolečino v nosu, najverjetneje zaradi kemijskih lastnosti snovi.

 

Doze po poročanju uporabnikov (brez tolerance!):

Oralne doze:

Blaga doza: 25 – 75 mg

Običajna doza: 75 – 150 mg

Močna doza: 150 – 300 mg

Zmanjševanje tveganj

  • Pred zaužitjem vedno opravi alergijski test: oralno zaužij izredno majhno količino  aktivnega odmerka in počakaj eno uro. Če se pojavijo znaki alergije ali če so učinki drugačni od pričakovanih, substance ne zaužij.
  • 3MMC velja za za izredno zasvoljivo substanco, zato ob prvih znakih zasvojenosti takoj prenehaj z uporabo. Če imaš s prenehanjem teževae se obrni po pomoč v svetovalnico DrogArt (041 730 800)
  • Če se odločiš za snifanje, redno menjavaj nosnice in po uporabi speri nosno votlino s fiziološko raztopino. Vedno uporabljaj svoj pripor za snifanje in se izogni prenosu virusov (hepatits). Manj tvegano je, če substanco zaužiješ oralno (bombice).
  • Načrtuj uporabo. Zaradi močnega cravinga (želja po redoziranju), lahko pride do dalj časa trajajoče neprekinjene uporabe, kar poveča tveganje za nastanek odvisnosti in predoziranje.
  • Svetujemo, da se držite priporočil za zmanjševanje škode pri uporabi novih sintetičnih drog.

 

Pred uporabo si lahko prebereš tudi članek “Preden sem prvič vzel/-a sladoled“, v katerem boš lahko prebral/-a izkušnje drugih uporabnikov ter kaj bi si želeli, da bi prej vedeli, preden so prvič vzeli substanco.

Mešanje

Mešanje z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov.

Ob mešanju 3-mmc-ja z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca.

Zelo nevarno je tudi kombiniranje z MAO inhibitorji (nekateri antidepresivi) in s substancami, ki povečajo raven serotonina in dopamina (MDMA, 4-FA, …), ker se močno poveča možnost za nastanek serotoninskega sindroma.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.