Back icon

Serialka opitih slovenskih stripov, 1.del – PIJANI ZAJEC

Koliko alkohola je popil slovenski strip in pri tem uspel ostati popolnoma trezen. S pomočjo Iztoka Sitarja, slovenskega stripovskega avtorja in poznavalca stripa, smo izbrali stripe in stripovske albume, ki vsebujejo alkoholne zgodbe.

Strip je del kulture in živo ter pravo ogledalo nekega časa in načina življenja. In toliko, kot je avtorjev stripa, toliko je možnih načinov pripovedovanja zgodbe. Slovenski stripovski junaki so raznovrstni, zemljepisna lega ne pogojuje določenega tipa junaka. Lahko pa rečemo, da so med bralci slovenskih stripov zelo priljubljeni komični junaki: Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik (Muster), Kavboj Pipec in Rdeča pesa (Kos), Jaka Sulc (Maver), Diareja (Lavrič), Butalci (Kastelic) in številni drugi.

Avtorji si seveda najraje izmislijo takšne junake, v katere obstoj želijo verjeti sami. Zato junaka/junakinjo, ki ga/jo posvojimo bralci, praviloma pestijo številne pomanjkljivosti in luknje v karakterju. Skratka, podobni so nam. In v primeru težav, nekateri izmed njih posežejo po alkoholu ali drogah, v želji, da bi težave utopili, odgnali in pozabili na njih.

Danes vam predstavljamo strip Pijani zajec Davida Krančana, ki je na na 31. Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najlepši slovenski strip leta 2015.

David Krančan je v stripu na 54 straneh upodobil zgodbo o zajcu, ki živi samotarsko življenje v hišici izven vasi, nekje v Reziji. Upokojeni zajček, bivši gastarbajter, živi skromno življenje, trdo dela in pomaga bližnjemu sosedu, da si lahko ob posebnih priložnostih privošči kaj več kot zgolj repo in krompir.

Nekoč se na božični večer odpravi v vaško cerkev na božičnico, povzpne na kor in pridruži pevcem. Slovesnost dogodka ga razvname, a njegov zanos ne naleti na dober odziv. Osamljen, užaloščen in osramočen zajček poseže po tradicionalnem načinu za preganjanje slabe volje. Na srečo v zgodbo posežejo drugi liki, ki preprečijo, da bi se zgodba za zajčka končala še slabše, kot bi se sicer. Na koncu zgodbe je zajček soočen s posledicami svojih dejanj, bralec pa z moralnim naukom, ki je še danes več kot uporaben in ga je ob recenziji Davidovega stripa izluščil Stritar: “Pri veseljačenju je treba biti jako zmeren pri pitju žganja in drugih bolj ali manj opojnih pijač, sicer se vam lahko zgodi, da boste božič preživeli kot zajec z mačkom.” Zaposleni na programu Izberi sam se z napisanim lahko samo strinjamo.

Zajec, ki ga rad ’cukne’ je seveda prispodoba za osamljenega človeka, ki ste ga morda prav danes srečali na poti v službo, šolo, na zmenek…

Zgodba o pijanem zajcu se ponaša s Krančanovo zanesljivo risbo in dinamično kompozicijo, izostrenim občutkom za stripovsko naracijo in izrednim posluhom za ritem izvirne pripovedi. Avtor tako rezijansko zgodbo avtentično prenaša v nov medij in ji daje novo dimenzijo. Z nje odpihuje prah in jo v novi preobleki sodobnikom ponuja v (ponovno) branje. Na ta način razkriva biser domačega ljudskega slovstva in ga na privlačen način približuje širšemu občinstvu.

Strip je orožje. Vzemi ga v roke!

Foto: Anže Buh

Avtorica: Lucija Golčer