Back icon

Serialka opitih slovenskih stripov, 2.del – MAGNA PURGA

Po stripu Pijani zajec, s katerim smo otvorili serijo stripov tistih slovenskih avtorjev, ki so v svojih zgodbah pisali in risali zgodbe, ki jih spremljajo tudi droge, tokrat slinimo prste po kultni Magni purgi.

Na Slovenski popevki daljnega leta 1977, odnese prvo nagrado v kategoriji rockovske skladbe skupina Predmestje s pesmijo Mala nočna kronika. Za odličnega kronista mesecev in let, ki jih je v svoje gravitacijsko polje že nalovilo ter mestoma napovedovalo leto 1977, se je izkazal Kostja Gatnik s svojo zbirko kratkih stripov Magna purga. Do danes si je pridobila kultni status med ljubitelji devete umetnosti in postala nepogrešljivi delček v mozaiku slovenske popularne kulture.

Igor Vidmar je v predgovoru izdaje Magne purge zapisal, da izjemnost Gatnikove produkcije ni le v tem, da je nekatere žanre (superherojski strip, underground, strip absurda) šele vpeljal v slovenski strip, ampak tudi v hkratni destrukciji, parodiranju teh zvrsti z izjemo undergrounda in žanrskih stereotipov in klišejev nasploh.

In v čem je ta zbirka stripov tako posebna, da pišemo o njej? Najprej zato, ker sta na njenih listih zaživela dva super junaka. To sta Peder Klepec in OOOPA!, edina slovenska super junakinja. Dolgo časa so namreč ženske junakinje zgolj statirale na tablojih in imele estetski učinek na bralce. Postopoma pa je prišel njihov čas in so se emancipirale do te mere, da so nastopale v naslovnih vlogah. Drugi razlog je ta, da je Gatnik izpostavil v kratkih stripih tudi (ne tako) pregovorno poseganje za alkoholom v slovenski družbi.

Magna purga aka. Velika čistka

V enostranskem stripu Dobro jutro, objavljenim leta 1972, vidimo pisano druščino. Na steni je ura, ki kaže pol šest (ne vemo ali kaže jutranji ali popoldanski čas). Po oblačilih sodeč gre za različne profile ljudi, od poštarja do poslovneža… Vsem je skupno, da pijejo alkohol. Na isti strani spodaj je pasičen strip s protagonistom, ki govori, da ne rabi »elesdija«, niti »marijane«, in da z eno flašo šnopsa leti sredi Ljubljane.

V kafkovsko vzdušje nas posrka Gatnikov naslednji enostranski strip, v oblačku katerega preberemo stavek iz Prešernove Zdravljice: »…ki utopi vse skrbi, v potrtem srcu up budi!!«. Slika prikazuje večgeneracijsko družino pri popivanju. (glej sliko) In prav lahko si predstavljamo, da v sosednji sobi od tiste v stripu, Raskolnikov načrtuje uboj oderuške starke Aljone Ivanovne.

Vprašanje, ki se nam zastavlja – ali je znotraj omenjenih kratkih stripov avtor sploh želel odpirati/odgovarjati na vprašanja, kot so pretirana konzumacija alkohola, njegova samoumevnost v slovenski družbi ipd. – bo seveda ostalo še naprej odprto. Cenimo pa avtorjev zabaven in neposreden  pristop k obravnavi slovenskega nacionalnega športa – popivanja.

Underground strip je pomenil novo prelomnico. Proslavil ga je ekscentrični Robert Crumb s tropom ostalih stripovskih anarhistov: Artom Spiegelmanom, Spainom Rodrigezom in Jayem Lynchem. Slovenski Crumb je bil Gatnik, »z njim pa smo Slovenci v sedemdesetih letih za nekaj časa prevzeli celo primat na jugoslovanski stripovski sceni (kar se ni zgodilo prej ali kasneje) in se enakovredno kosali z evropskim in ameriškim stripom tistega časa«, zapiše Iztok Sitar v Zgodovini slovenskega stripa.

Strip je orožje. Vzemi ga v roke!

Avtorica: Lucija Golčer

Povezana vsebina:

21. november 2018

Serialka opitih slovenskih stripov, 8. del: SVINJSKO DOBRIH OSEM LET, PODGANA, DIKA, JAZBEC IN OSTALI SVET, …

V devetdesetih letih 20. stoletja pridejo v ospredje novi avtorji: Jaka Klemenčič, Matjaž Bertoncelj in Marko Kociper. Vsi trije so veliko objavljali v Stripburgerju. Tudi Kociper je svoje prve stripe objavil prav tam: Stari medo, Ljudska, The Snake. Njegovo delo in talent so hitro prepoznali pri Mladini, kjer je objavil Parlamentaritis, parodijo na slovenske parlamentarce, strip Jaz sem duhovnik, nadaljevanje Bil sem duhovnik, Učitelja in barvni strip Dika.

arrow
4. september 2018

Serialka opitih slovenskih stripov, 7. del: LUSTRI in KRONIKE

In že smo pri pravljični številki sedem ter predstavitvi dveh stripovskih albumov Andreja Štularja, Lustri in Kronike. Gre za posebneža med stripi, saj je večina zgodb (stripov) v omenjenih izdajah zrasla iz avtorjevega večletnega zbiranja člankov in dokumentov iz slovenskega ter svetovnega tiska (tistih iz črne kronike, op. a.). Andrej se je prelevil v antropologa iz fotelja in številne bizarnosti, ki jih na plano bruha »rdeča kuga« sodobnega časa (nor tempo in pomanjkanje časa), fletno zapakiral v dva stripovska brata, Lustri in Kronike, jezna konstruktivistična opilka.

arrow
24. maj 2018

Serialka opitih slovenskih stripov, 5.del – Chicago, Črni kavboj in Gusarji – MIKI MUSTER

V 93. letu se je poslovil Miki Muster, kiklop slovenskega stripa. Zevsu morda res ni koval strel, je pa zagotovo užival njegovo naklonjenost.

arrow
11. april 2018

Serialka opitih slovenskih stripov, 3.del – RDEČI ALARM

Nadaljujemo s serijo slovenskih stripov, tokrat se ustavljamo pri Ljubljanski punk sceni 80. let

arrow