Kokain

28. januar 2013|Droge|Vrste drog

Kokain je polsintetični alkaloid, ki ga pridobivajo iz listov koke.


Poleg uporabe na črnem trgu se zaradi svojih anestetičnih lastnosti uporablja tudi v medicini, za omrtvičenje očesne in nosne sluznice.

Učinki
Kokain je poživilo. Zanj je značilno zelo kratkotrajno delovanje (približno pol ure, lahko pa tudi več). Poveča samozavest, koncentracijo, umsko in telesno zmogljivost ter povzroča evforične občutke.

Doza in načini uživanja
Kokain se najpogosteje njuha oziroma snifa. Nekateri si kokain tudi injicirajo. Za kajenjje je kokain primeren v obliki kreka.
Tipična doza za njuhanje kokaina je 0,05 do 0,2 g. Za injiciranje so doze manjše. Doza se nanaša na čisti kokain, ki pa na črnem trgu večinoma ni dostopen. Kokain se ponavadi nahaja v obliki belkastega prahu različne čistoče, zato je natančno doziranje nemogoče.

Nevarnosti za zdravje in najnujnejši ukrepi

Depresija
Je neprijetnost, s katero se srečuje veliko ljudi po uporabi kokaina. Nastane zaradi podobnih vzrokov kot pri ekstaziju (kokain ti porabi vse "snovi sreče" v telesu).

Zaradi predoziranja in stimulantnih lastnosti kokaina, lahko pride do odpovedi srca, vročinskega udara in zastoja dihanja.

Srčni infarkt
Kokain povzroča skrčenje žil, ki prehranjujejo srčno mišico, in poveča tvorbo krvnih strdkov. Zato lahko uživanje kokaina povzroči srčni infarkt ali možgansko kap. Ob uporabi kokaina in še nekaj dni po uporabi je treba biti pozoren na znake srčnega infarkta (bolečina v prsih, ki se lahko širi v roke ali vrat in je ponavadi močnejša ob telesnem naporu). Če se pojavijo ti znaki, je treba nemudoma obiskati zdravnika.

Epilepsija
Pri epileptikih ali ljudeh, nagnjenih k epilepsiji, lahko kokain sproži epileptični napad.

Odvisnost
Kokain lahko povzroča izjemno močno psihično odvisnost, ki jo je zelo težko ozdraviti.

Poškodbe nosu
Dolgotrajno snifanje lahko povzroči poškodbo nosne kosti (nekatere pop zvezde so imele (oziroma imajo) zaradi kokaina umetno nosno kost, saj jim jo je droga razžrla).

Mešanje

KOKAIN + ALKOHOL. Mešanje teh dveh drog je izredno tvegano, saj ti dve snovi v telesu tvorita novo spojino, kokaetilen. Ta spojina je zelo nevarna, saj še poveča tveganje za okvare srca in je še bolj toksična za možgane kot vsaka od snovi posebej.

KOKAIN + EKSTAZI oz. SPID. Pri mešanju poživil je nevarnost vročinskega udara še večja kot pri vsaki drogi posebej. Te droge namreč zvišajo telesno temperaturo in ob mešanju se ti učinki samo seštevajo. Zaradi seštevanja učinkov je velika tudi nevarnost predoziranja.

KOKAIN + HEROIN. Zelo znana je mešanica speed – ball, kjer je heroinu primešan kokain. Pri tej kombinaciji obstaja velika nevarnost za zastoj srca in dihanja.

Pravne posledice in testiranje
Urinski in krvni test je lahko pozitiven še 4 do 5 dni po uporabi kokaina.


Povezane vsebine

Droge - Načini uporabe drog

25.1.2013Droge je možno uporabljati na različne načine. Način uporabe je odvisen od vrste droge, agregatnega stanja v katerem se nahaja in učinka, ki ga...

Droge - Kako prepoznati, da imaš težave z uporabo drog

25.1.2013Nihče (niti najbolj treniran športnik) ni imun za težave, ki jih lahko povzroča uporaba (dovoljenih in prepovedanih) drog. Eno so težave, ki...

Droge - Najpogostejše težave in kako ukrepati

25.1.2013Ob zaužitju drog lahko pride do določenih zdravstvenih težav, od katerih se nekatere lahko končajo tudi s smrtjo. Zelo pomembno je te težave...

Droge - Mit #13: Primesi v kokainu so neškodljive, dodajajo jih predvsem zaradi povečanja mase (in zaslužka).

26.6.2013Kokainu (in tudi drugim drogam) dodajajo različne primesi, tako tiste neaktivne, ki so načeloma neškodljive, kot tudi farmakološko aktivne.