Back icon

TRE: Vaje za sproščanje stresa in travme

TRE metoda za sproščanje travme in stresa se uporablja za odpravljanje stresa, tesnobe ter travm in je zelo učinkovito pri zdravljenju posledic vseh vrst travmatičnih doživetij, zlorab, nasilja, težkih bolezni ali izgub.

Ko se spopadamo in zdravimo travme, bo sam pogovor o njih imel le malo učinka, zato je pomembno, da v zdravilni proces vključimo tudi telo. Kar je mogoče doseči s TRE terapijo, s katero povzročamo nehotene tresljaje telesa in s tem sproščamo zakrčenost telesa.

Tehnika TRE nam pomaga dokončno sprostiti kronično zakrčene mišice s pomočjo šestih enostavnih vaj. S tresenjem povzročimo samoregulacijo telesa, samozdravljenje, izboljšujemo imunski odziv ter sproščamo čustva in napetosti v telesu. Poleg tega odpravlja bolečine v hrbtenici, povečuje prožnost telesa in omogoča zdravljenje starih poškodb. Za razliko od klasičnih terapij, kjer skozi zgodbe retravmatiziramo oziroma podoživljamo travmo, le-ta brez govorjenja o travmatičnih dogodkih s tresenjem odpravlja travme in stres iz telesa.

Izhaja iz predpostavke, da če glede na to, da do travme lahko pride pri vsakem človeškem bitju, potem mora biti tudi proces zdravljenja travme inherenten oziroma neločljivo povezan del vsakega človeškega bitja.

Tresenje kot mehanizem

Sposobnost tresenja imamo vsi sesalci – vsakomur, ki ima hišnega ljubljenčka se je zagotovo že zgodilo, da so v primeru strahu (npr. v času grmenja) prišli blizu nas in se tresli. To tresenje je naravni proces telesa, s pomočjo katerega ta sprošča prekomerno energijo hkrati z njenim nastankom v telesu. Ljudje posedujemo enak mehanizem, vendar pa smo ga, tekom našega bivanja v družbi, onemogočili oziroma udušili. Mišice v telesu se torej krčijo in oklepajo presežnega naboja, dokler jim ni kasneje dovoljeno, da ga sprostijo. Če te priložnosti nimajo, skrčene mišice ustvarijo kronično stanje napetosti v telesu. Kar pa predstavlja enega izmed poglavitnih vzrokov za motnje spanja, motnje spomina, pomanjkanja koncentracije, nočnih mor itd.

Kaj je TRE in kako deluje?

Tehniko TRE je razvil dr. David Berceli po soočanju z neštetimi travmatičnimi izkušnjami v vojnih območjih na afriški celini, kjer navadni ljudje in vojaki dnevno doživljajo nenehni stres, strahove, eksplozije bomb in stokanje umirajočih in prestrašenih ljudi. Dr. David Berceli je ugotovil, da ob vsakem travmatičnem dogodku vedno instinktivno napnemo mišice in to na isti način. Kadar se negativni dogodki večkrat ponovijo v življenju, naše mišice postanejo kronično zakrčene in se s časom sploh ne zavedamo, koliko smo fizično blokirani. Imamo kronične bolečine v vratu ali hrbtu, ali pa smo z leti vedno manj gibčni. Kronično zakrčene mišice so najbolj prisotne v spodnjem delu telesa, kjer se nahajajo največje in najbolj globoke energetske in čustvene blokade. Ne glede na to, ali do travme pride v psihološki, fizični, čustveni ali medosebni obliki, se le-ta neizogibno izraža v telesu.

Vaje za sproščanje travme (TRE), so tako namenjene umetnemu sprožanju omenjenega mehanizma tresenja. Z izvajanjem vaj se prične sprožati kronična napetost v telesu, in sicer iz središča težnosti proti zunanjim predelom telesa. Telo se bo kmalu začelo spontano tresti in bo iskalo področja napetosti, katera bo nato počasi razreševalo in sproščalo.

V Sloveniji tovrstne delavnice izvajajo pri TRE Slovenija. Celotna delavnica metode TRE obsega 3 dni, pri čemer obstaja možnost izbirati med enodnevno, dvodnevno ali tridnevno udeležbo. Za več informacij ali za prijavo na delavnico obiščite njihovo spletno stran.