Back icon

DrogArtova kolumna: Več sonca… večja uporaba drog?

Druženje je ena izmed prijetnih aktivnosti, ki z začetkom pomladi dobi svoj pravi čar. Ta letni čas nabit z več pozitivne energije, je čas, ki ga radi izkoristimo za preživljanje s svojimi prijatelji, z naravo, ki se je prav tako ravno začela prebujati.

Z lepšim vremenom so povezana tudi druženja v naravi, na domačem vrtu, z dobro družbo, hrano in pijačo. Takšni dogodki nam zbujajo prijetne občutke, zato jih vedno znova radi obnavljamo. Z druženjem pa je povezana tudi uporaba drog. Med slednje sodi tudi pitje alkoholnih pijač, kjer se ob sezoni piknikov poveča tudi sezona pitja piva.

Uporaba alkohola v današnji družbi velja za nekaj povsem običajnega; marsikdo niti ne pomisli, da alkohol spada pod droge, ki spreminja psihofizično stanje telesa.  Alkohol je družbeno zelo sprejet, zato se nanj ne gleda kot na nekaj »problematičnega«. Velikokrat ob njem niti ne pomislimo,  ali nam alkoholna pijača sploh paše tisti trenutek ali ne. Prav tako se ne sprašujemo, ali nam nekaj odgovarja, ker smo tako navajeni, ker želimo energijo, ali zato ker to res potrebujemo.

Podobno pa je tudi z uporabo drugih (prepovedanih) drog. Običajno je z njo povezana navada, dogodek, dobri spomini, občutki, družba ipd. Alkohol se običajno jemlje preveč zlahka, medtem ko ostale droge spadajo v bolj »posebno ali nevarno« kategorijo. Pa vendar, vsaka substanca, ki je psihoaktivna, spreminja človekovo psihofizično stanje telesa.

Tudi v okviru DrogArt centra za svetovanje in psihoterapijo opažamo, da se v času, ko se približuje lepše vreme, ko se odpira sezona »piknikov«, povečano uporabo drog (kamor spada tudi pitje alkohola, ki velikokrat potegne s seboj uporabo tudi drugih psihoaktivnih snovi). Več druženja aktivira dobre spomine, občutke, pozitivno energijo, ki nas lahko zelo hitro vržejo v spontane, nepremišljene odločitve, kljub verjetno že prej sklenjenim obljubam, da pa se bo sčasoma moralo kaj spremeniti.

Občasna uporaba drog (tudi pitje alkohola) je manj tvegana, če vsak pri sebi ve, zakaj je tako in ali mu to v tistem trenutku zares prija. Dobro je poznati sebe, svoje meje, občutke ter si v vsaki situaciji, o kateri do sedaj nismo veliko razmišljali, postavimo vprašanje, kje smo in kaj si želimo. Če človek pozna na ti dve vprašanji jasen odgovor, potem je lahko uporaba drog manj tvegana; vseeno pa najbolj drži dejstvo, da je najmanj tvegana uporaba drog, neuporaba.

Avtorica: Anja Mihevc

Članek je bil objavljen na www.delo.si.