Back icon

DrogArtova kolumna: Januarska depresija ali »podecembrski« moralni maček?

Decembrski čas je čas praznovanj, dobrega vzdušja, druženja, povezovanja, kjer pa se vse pogosteje poleg alkohola uporabljajo tudi druge droge (predvsem stimulantne). Le te dajejo človeku energijo, občutek ljubezni, povezanosti, samozavesti in povečane komunikacije.

Vse to so občutja, za katere porablja naše telo veliko energije in hormonov. »Kar pa gre gor, mora tudi dol«, pravijo. To se posledično kaže v slabšem fizičnem in psihičnem počutju, občutjih depresije, ipd.

Človekovo telo potrebuje nekaj dni, da pride »k sebi«, da obnovi zaloge, se regenerira, vzpostavi ponovno hormonsko ravnovesje in se pripravi na … nov val decembrske zabave. Če ta vzorec ponavljamo prepogosto, postajamo vedno bolj utrujeni in razdražljivi. Dobro je, da namenimo telesu počitek, dobro hrano, dovolj tekočine, sonce, rekreacijo.

»Depresiven« januar je velikokrat posledica že omenjene utrujenosti in pričakovanj, ki si jih ustvarimo že prej, da bo z novim letom vse bolje. Vsak dan je sicer nova priložnost za spremembo, je pa pomembno, da naši cilji niso previsoki, kar pa ne pomeni, da ne zmoremo, ali da nismo dovolj dobri za dosego večjih. Z njimi morda dobimo le dodatno motivacijo. Namenimo si tudi čas za razmislek o tem kaj si zares želimo in kaj bi tekom leta radi dosegli. Vzeti si čas za zabavo je tudi sestavni del življenja, dobro je le, da le ta ni tako (pre)pogosta in »divja«, kot so običajno zabave v decembru.

Tudi znotraj DrogArt svetovalnice opažamo, da se januarja vključi veliko ljudi, kar je dobro, saj se ljudje tako odločijo, da naredijo spremembo,  po drugi strani pa mnogim pade motivacija, ker ne vedo kaj bi počeli, saj mesec januar povezujejo tudi z dolgočasjem. Dolgčas je le naša percepcija časa. Je občutenje, da ne moremo doseči neke naše želje ali cilja. Mogoče se lahko ob tem vprašamo kaj si želimo, kako lahko do tega pridemo, kaj bi nam pomagalo v tistem trenutku. Včasih lahko tudi dolgčas izkoristimo za počitek in pripravo na nekaj novega.

Pri vsaki odločitvi za spremembo je na nek način potreben pogovor s samim seboj. Tudi pri iskanju motivacije za spremembo je dobro, da si postavimo par vprašanj, kot so: koliko nas naše dosedanje stanje moti, kaj je najslabša stvar, ki se zgodi, če ohranjamo stanje takšno kot je, kaj je najboljša stvar, ki se zgodi, če naredimo spremembo, kaj so sploh razlogi za spremembo, česa nas je strah pri spremembah, kako pomembno je za nas, da jo naredimo, kako samozavestni smo, da to naredimo, ipd.

Pri odgovorih na ta vprašanja velikokrat opazimo, kaj nas ovira in ali pri odločitvah morda potrebujemo dodatno spodbudo. Vsaka odločitev je ok odločitev, pomembno je le, da poznamo razloge zanjo.

Članek je bil objavljen na www.delo.si, januarja 2017.