Back icon

Alkohol te lahko potegne še globlje

Program Izberi sam za vse, ki imajo v času epidemije težave s prekomerno uporabo alkohola

Epidemija prinesla še več tesnobe in stisk

Ponovna razglasitev epidemije je v ljudeh vzbudila precej neprijetnih in tesnobnih občutkov, ki spremljajo zapovedano socialno izolacijo in negotovo prihodnost. Že v prvem valu epidemije so rezultati spletne raziskave, ki smo jo izvedli v Združenju DrogArt, pokazali, da se je zaradi slabšega psihičnega stanja ljudi povečala uporaba alkohola, kar je nedavno potrdila tudi raziskava  Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami.

V drugem valu epidemije so se njeni socialni in ekonomski vplivi na duševno stanje še poglobili in so opazni predvsem pri najranljivejših skupinah prebivalstva, med katerimi so tudi uporabniki drog. Ker alkohol lahko prinaša kratkoročen učinek pomirjanja, lahko za marsikoga postane sredstvo za lajšanje akutnih in tudi dolgotrajnih težav. Na žalost pa takšen način reševanja težav vse skupaj samo še poslabša, saj lahko povzroča psihično in fizično odvisnost ter celo vrsto drugih posledic, med drugimi oslabljen imunski sistem, kar povečuje dovzetnost za okužbo s koronavirusom.

Izberi sam informira in nudi pomoč

Ukrepi za zajezitev epidemije Covid-19 so precej spremenili ustaljene načine našega dela v okviru programa Izberi sam, kjer mlade sicer v prvi vrsti informiramo na terenu ­– v lokalih, barih, klubih in na drugih prizoriščih nočnega življenja, kot so partiji in odprti javni prostori. Kljub temu da nam je takšen pristop trenutno onemogočen, pa želimo uporabnike v tej situaciji še intenzivneje informirati o škodljivih učinkih uporabe alkohola in jim olajšati dostop do programov pomoči tudi v času omejitve stikov.

Zato smo dodatno okrepili svoj stik z mladimi preko kanalov, na katere epidemija ni imela tako močnega vpliva. Z animiranim TV-spotom Alkohol te lahko potegne še globlje in z okrepljenimi ozaveščevalnimi aktivnostmi na družbenih omrežjih in spletni strani opozarjamo, da alkohol ni dobra izbira za reševanje težav, in nudimo podporo vsem, ki se znajdejo v stiski zaradi čezmerne uporabe. Nudimo jim informacije o zmanjševanju škode na področju alkohola, psihosocialno pomoč in terapevtsko obravnavo preko telefona, videokonference ali elektronske pošte, v skladu s spoštovanjem ukrepov za zajezitev epidemije pa tudi osebno. Na nas se lahko obrnejo vsi, ki imajo sami težave z uporabo alkohola ali ima težave kdo od njihovih bližnjih, tudi starši, ki so zaskrbljeni zaradi uporabe alkohola pri svojem otroku ali se želijo samo dodatno informirati.

Program Izberi sam izvajamo v okviru Združenja DrogArt.

Telefonska številka za svetovanje Izberi sam: 030 346 327

Naslov e-pošte Izberi sam: info@izberisam.org