Back icon

Sintetični kanabinoid 5F-MDMB-PINACA v Mariboru

Opozorilo

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Mariboru zaznan vzorec sintetičnega kanabinoida 5F-ADB (5F-MDMB-PINACA).

 

Aktivne snovi

Sintetični kanabinoid 5F-ADB (5F-MDMB-PINACA).

Dodaten opis

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je pokazala, da vzorec neznane snovi, prinešene na papirčku, vsebuje sintetični kanabinoid 5FADB (5FMDMBPINACA).

5FMDMBPINACA lahko že v majhnih količinah povzroči hitro izgubo zavest, ki se lahko konča tudi s smrtjo. Po poročanju uporabnikov so učinki 5FMDMBPINACA: evforija, sprostitev, bolečine v prsih, nepravilno bitje srca, težko dihanje, slabost in bruhanje, zmedenost, razdražljivost, halucinacije, paranoja, omedlevica.

Datum testa

7.7.2023

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki 5F-MDMB-PINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na https://www.drogart.org/splosne-informacije/

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

Povezana vsebina:

19. september 2017

Sintetični kanabinoidi

Sintetični kanabinoidi so substance, ki imitirajo učinke trave. Obstaja zelo veliko različnih umetno narejenih kanabinoidov (1000 +), prav tako pa predstavljajo največji delež na novo zabeleženih substanc.

arrow