Back icon

V Ljubljani zaznan lažen vzorec MDMA

Opozorilo

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan lažen vzorec MDMA.

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

Ketamin

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki prozornih kristalčkov, ki je bil zbran v Ljubljani in se  je prodajal kot MDMA, dejansko vsebuje ketamin.

Datum testa

12.5.2023

Zmanjševanje tveganj

  • pred uporabo substanco testiraj in se prepričaj, da gre za snov katero želiš uporabiti. Za odkrivanje lažnih substanc, so učinkoviti že barvni reagenti.
  • če snovi nisi uspel testirati, pred uporabo nameni pozornost strukturi, barvi in vonju. V kolikor se ti zdi da je odstopanje v videzu preveliko, snovi raje ne uporabi in uporabi anonimno testiranje.
  • če se ti zdi, da lastnosti vzorci ustrezajo običajnemu izgledu, ki si ga navajen_a, naj bo prvi odmerek znatno manjši od običajnega. Na ta način zmanjšaš tveganjem za morebitno predoziranje z drugo snovjo, ki je lahko aktivna v veliko manjših dozah in hkrati oceniš ali učinki sovpadajo s kupljeno substanco.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.