Back icon

V Ljubljani in Mariboru zaznani lažni vzorci 3-MMC

Opozorilo

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Ljubljani in Mariboru zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC, vsebovali pa so 3-CMC ali 2-MMC.

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

3-CMC ali 2-MMC

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorci v obliki belega prahu, ki so se prodajali kot 3-MMC, dejansko vsebujejo 3-CMC, vzorci v obliki kristalčkov rjavkaste barve, ki so se prav tako prodajali kot 3-MMC, pa vsebujejo 2-MMC.

O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihozo, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn. V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav EU – med njimi tudi Slovenija – poročalo številne zastrupitve in smrtne primere.

Datum testa

24.3.2023

Zmanjševanje tveganj

  • V letošnjem letu smo zaznali večje število lažnih produktov, ki so se prodajali kot sladoled (3-MMC). Če ga uporabljaš, se zato še posebej priporoča uporabo anonimne storitve testiranja drog.
  • Trenutno je na voljo malo informacij o tveganjih povezanih s 3-CMC in ostalimi katinoni. 4-kloroamfetamin (4-CA, amfetaminski derivat) je znan kot zelo nevrotoksična substanca. Ker sta si 4-CA in 3-CMC strukturno zelo podobna, obstaja verjetnost, da gre tudi v primeru 3-CMCja za toksično substanco. Trenutno ni nobenih raziskav, ki bi to potrdile, vendar se priporoča, da se vnosu omenjene spojine izognemo.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenja DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.