Back icon

N-etilnorpentedrona in 2-MMC prodan kot 4-MMC na Dunaju

Opozorilo

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

N-etilnorpentedron

2-MMC (41 %)

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki prahu, kupljen na Dunaju, kot mefedron (4-MMC), vsebuje večinski N-etilnorpentedrona in 41% 2-MMC.

N-etilpentedron oz. NEP je nov stimulans iz razreda katinonov, ki ob zaužitju povzroči stimulativne, evforične in rahlo entaktogene učinke. O snovi N-etilpentedron ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da lahko povzroča podobne negativne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihoze, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn.

Po poročanju uporabnikov, so odmerki za N-etilnorpentedron gibljejo med 20-40 mg pri nazalni administraciji, ter 25 – 40 mg pri oralni. To je v primerjavi z 3-MMC ali 4-MMC, precej nižji odmerek. V primeru, da ne veš, da tvoj vzorec vsebuje N-etilnorpentedron, lahko zaužiješ prevelik odmerek, kar poveča tveganje za zaplete.

Uporabniki so tako po zaužitju poročali o glavobolu, tahikardiji, živčnosti, izguba motorike, mišičnih krčih, anksioznosti.

Ker je trenutno na voljo malo informacij o kratkoročnih in dolgoročnih tveganjih povezanih z N-etilnorpentedronom, se svetuje, da se uporabi izogneš.

 

Datum testa

21.6.2024

Zmanjševanje tveganj

  • V letošnjem letu smo zaznali večje število lažnih produktov, ki so se prodajali kot sladoled (3-MMC) in mefedron. Če ga uporabljaš, se zato še posebej priporoča uporabo anonimne storite testiranja drog.
  • Trenutno je na voljo malo informacij o tveganjih povezanih s 3-CMC in ostalimi katinoni. 4-kloroamfetamin (4-CA, amfetaminski derivat) je znan kot zelo nevrotoksična substanca. Ker sta si 4-CA in 3-CMC strukturno zelo podobna, obstaja verjetnost, da gre tudi v primeru 3-CMCja za toksično substanco. Trenutno ni nobenih raziskav, ki bi to potrdile, vendar se priporoča, da se vnosu omenjene spojine izognemo.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Povezana vsebina:

21. november 2017

3-MMC

3-mmc oz- 3-metilmetkatinon je evforični stimulans iz skupine beta-keto amfetaminov.

arrow