Back icon

Mešanica ketamina, MDMA in kofeina prodana kot amfetamin v Ljubljani

Opozorilo

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

Ketamin (49 %)

MDMA (25 %)

kofein (21 %)

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki roza praška, ki se je v Ljubljani prodajal kot amfetamin, dejansko vsebuje 49 % ketamina, 25% MDMA in 21% kofeina.

Zaradi mešanice različnih psihoaktivnih snovi ter nepredvidljivih učinkov vzorec predstavlja povečano tveganje za zdravje uporabnikov. Ketamin je disociativni anestetik, ki pri višjih odmerkih povzoroča tudi halucinogene učinke, MDMA in kofein pa sta stimulanta centralnega živčnega sistema.

Učinek ketamina lahko ob nenamernem zaužitju poveča tveganje za psihične – paranoja, strah, panika in fizične stranske učinke – telesne poškodbe zaradi vpliva anestetika na motorične sposobnosti.

Ker gre za kombinacijo več različnih psihoaktivnih snovi, se uporaba odsvetuje.

Podobne mešanice različnih psihoaktivnih snovi običajno roza barve se pojavljajo tudi drugod po Evropi pod imenom “tusi”, “tucibi”, “pink cocaine”. Je mešanica snovi v obliki prahu, običajno roza barve, ki ima včasih sladek vonj, sestavljena iz različnih stimulansov, depresorjev in psihedeličnih snovi. Mešanica ima podobno ime kot psihedelik 2C-B, vendar ne gre za to snov!

Po dosedanjih analizah drugih organizacij po Evropi je večina vzorcev “tusi” vsebovala ketamin, MDMA in kofein, kot je bilo zaznano tudi v tem vzorcu. Vendar pa lahko mešanica vsebuje tudi druge snovi, ki lahko segajo od novih psihoaktivnih snovi do zdravil, kot je paracetamol.

Zmanjševanje tveganj

  • Bodi pozoren_a na izgled kupljene psihoaktivne substance. Če le-ta močno odstopa od običajnega izgleda, substance raje ne zaužij in jo prinesi v laboratorijsko analizo.

Datum testa

2.2.2024

Povezana vsebina:

2. februar 2018

MDMA in ekstazi

MDMA je entaktogena droga, ki povzroča občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov, ter deluje tako stimulativno kot tudi psihedelično. Prav tako zmanjša občutek strahu.

arrow
15. avgust 2017

Ketamin

Ketamin je hitro delujoči sintetični disociativni anestetik, ki je bil razvit v 60. letih prejšnjega stoletja. Ima disociativne, halucinogene in anestetične učinke.

arrow