Back icon

Lažni kokain v Ljubljani

Opozorilo

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan lažni kokain, ki je vseboval sintetični katinon alfa-PiHP.

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

Sintetični katinon alfa-PiHP

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec belega prahu, ki je bil v Ljubljani kupljen kot derivat kokaina, vsebuje sintetični katinon alfa-PiHP.

Srednji odmerek za alfa-PiHP znaša 10-30 mg kar je enkrat manj od srednjega odmerka za kokain, s čimer se poveča tveganje za predoziranje.

O tej snovi ni na voljo veliko informacij, uporabniki pa so na forumih poročali predvsem o naslednjih stranskih učinkih: pospešeno bitje srca, zoženje žil in paranoja.

 

Datum testa

20.2.2023

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Drogarta. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.