Back icon

Lažni diazepam zaznan v Ljubljani

Opozorilo

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

Nordazepam

Temazepam

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da rumenkasto beli prašek, kupljen v Ljubljani kot diazepam, vsebuje nordiazepam in temazepam.

Nordazepam spada v skupino benzodiazpinov in je analog diazepama s podobnimi učinki, odmerki in časom delovanja – je dolgotrajajoč benzodiazepin. Tako kot drugi derivati ​​benzodiazepina ima tudi nordazepam amnezične, antikonvulzivne, anksiolitične, mišične relaksante in pomirjevalne lastnosti.

Temazepam je hipnotik iz skupine benzodiazepinov in se v medicini uporablja za zdravljenje nespečnosti. Je kratkodelujoč benzodiazepin. Pogosti neželeni učinki vključujejo zaspanost, motorične in kognitivne motnje, letargijo, zmedenost in omotico.

Ker gre za kombinacijo dveh različnih psihoaktivnih snovi v neznanem razmerju, se uporaba odsvetuje.

 

 

 

 

Datum testa

19.1.2024

Povezana vsebina:

7. marec 2017

Benzodiazepini

Benzodiazepini so skupina psihoaktivnih substanc z depresorskimi učinki, ki so bili prvič sintetizirani v drugi polovici 20. stoletja. V medicini se uporabljajo kot zdravilo za lajšanje anksioznosti in podobnih težav v duševnem zdravju, pogosto pa se jih zlorablja tudi v rekreativne namene. Gre za substance, ki so zelo zasvajajoče in lahko v kombinaciji z drugimi depresorskimi drogami pripeljejo do smrtnih zapletov.

arrow