Back icon

Lažna xanax tabletka zaznana v Ljubljani

Opozorilo

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala tramadol.

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

Tramadol

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da zdrobljena roza tabletka, ki je bila kupljena v Ljubljani kot xanax, namesto alprazolama vsebuje tramadol. Šlo naj bi za manjšo okroglo tabletko, ki ima na eni strani razpolovno zarezo.

Tramadol je zdravilo za lajšanje srednjih do hudih bolečin. Spada v skupino sintetičnih opioidov, ki delujejo na centralni živčni sistem, in sicer lajša bolečino prek delovanja na specifične živčne celice v hrbtenici in možganih.

Najpogostejši negativni stranski učinki, ki lahko nastopijo ob uporabi, so: omotica, glavobol,zaspanost, slabost in bruhanje, zaprtje, pomanjkanje energije, potenje, suha usta, srbenje. Rekreativna uporaba tramadola poveča tveganje za pojav epileptičnih napadov.

Ob uporabi večjih količin lahko nastopi zastrupitev oziroma predoziranje. Znaki zastrupitve s
tramadolom so podobni kot pri zastrupitvah z drugimi opioidi: motnje zavesti (huda zaspanost,
neodzivnost ali koma), motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic.

Zelo nevarna je kombiniranje uporabe tramadola z drugimi psihoaktivnimi snovmi, še posebej z drugimi depresorji centralnega živčnega sistema, kot so alkohol, opiati, GHB/GBL, benzodiazepini.

Mešanje tramadola z benzodiazepini poveča tveganje za zmedenost, upočasnjeno ali zaustavljeno dihanje, znižan krvni tlak, zmanjšan srčni utrip, komo in smrt.

Datum testa

1.2.2023

Tabletko je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Društva Stigma. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil
Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.