Back icon

Kokain z visoko vsebnostjo sode bikarbone v Novi Gorici

Opozorilo

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

Kokain (8,7 %)

Soda bikarbona (91 %)

Dodaten opis

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec kupljen kot kokain v Novi Gorici, vsebuje več kot 90% sode bikarbone, preostanek je kokain.

Soda bikarbona je še posebej problematična pri intravenozni uporabi kokaina, kjer zaradi svoje alkalnosti lahko povzroči nekrozo tkiva, razjede in/ali luščenje na mestu vbrizga.

 

Datum testa

31.5.2024

Zmanjševanje tveganj

Če se odločiš za uporabo kokaina, upoštevaj smernice zmanjševanja škode: 

  • Zmeraj uporabljaj svoj pribor. Z deljenjem pribora lahko pride do prenosa nalezljivih bolezni, kot je hepatitis C. Ob redni uporabi postane nosna sluznica tanjša in hitreje zakrvavi. Ta kri lahko ostane na priboru za snifanje in, če je okužena, lahko pride do prenosa virusa na naslednjo osebo, ki bo snifala s tem priborom.
  • Ne mešaj kokaina z drugimi drogami. Mešanje z drugimi drogami pomeni bistveno večjo nevarnost za nastanek življenjsko ogrožajočih zapletov, saj ob mešanju pravila, ki veljajo za posamezno drogo, velikokrat ne držijo več.
  • Pred zaužitjem substanco testiraj. Kokain je zelo pogosto namešan z nevarnimi aktivnimi snovmi (druge droge, zdravila). Zaužitju nevarno namešanega kokaina se lahko izogneš s pravočasnim testiranjem. Več o testiranju substanc si lahko prebereš tukaj.
  • Če se ob ali po uporabi kokaina pojavi pekoča ali tiščoča bolečina v prsih, ki se lahko širi v levo roko ali vrat, je treba nemudoma poklicati zdravniško pomoč, saj obstaja velika možnost, da je prišlo do srčnega infarkta, ki se, nezdravljen, lahko konča s smrtjo.
  • Ne uporabljaj preveč in prepogosto. Redna uporaba kokaina lahko vodi k nastanku hujših zdravstvenih in psihičnih težav ter močne psihične zasvojenosti. Če opaziš, da imaš težave z zmanjšanjem ali prenehanjem uporabe, lahko poiščeš pomoč v naši svetovalnici. Več informacij lahko najdeš tukaj.

Več informacij o kokainu najdeš na spletni strani www.kokain.si

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Povezana vsebina:

22. januar 2018

Kokain

Kokain (kokain hidroklorid) je močan stimulans (poživilo), ki ga s kemičnimi procesi pridobivajo iz listov grma Erythroxylon coca, ki izvira iz Južne Amerike. V najčistejši obliki je bel prašek, ki mu na poti do končnega uporabnika za povečanje mase primešajo razne škodljive in neškodljive snovi za telo (soda bikarbona, laktoza, razna zdravila…). Kokain je grenkega okusa in ima anestetični učinek. Ob njuhanju omrtviči nosno sluznico in žrelo.

arrow