Back icon

Kanabis s sintetičnim kanabinoidom MDMB-4en-PINACA v Ljubljani

Opozorilo

Vzorec, ki namesto ali poleg pričakovane snovi vsebuje druge psihoaktivne snovi, katerih uživanje predstavlja akutno tveganje za zdravje ali je potencialno življenjsko nevarno.

Aktivne snovi

MDMB-4en-PINACA

THC (15 %)

Dodaten opis

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je pokazala, da je bil sintetični kanabinoid
MDMB-4en-PINACA nanešen na konopljo s 15 % vsebnostjo THC. Običajno se sintetični kanabinoidi
pojavljajo na CBD konoplji z nizkim deležem THC.

Uporabniki so poročali o naslednjih nezaželenih učinkih: izguba občutka za prostor in čas, halucinacije, izguba stika z realnostjo, blodnje, občutki strahu in panike.

MDMB-4en-PINACA se v zadnjih dveh letih v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih kanabisa z nizko vsebnostjo THC. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve.

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt. Ker je v vzorcu dodatno prisoten THC, se poveča možnost za neželene učinki, ki so lahko še bolj nepredvidljivi.

Datum testa

22.3.2024

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki MDMB-4en-PINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost rastlinskega materiala za kajenje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da se lahko na istem cvetu pojavijo t.i. “vroči žepi”, kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na www.testi.drogart.org

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.


Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo društvo Ars Vitae. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Povezana vsebina:

19. september 2017

Sintetični kanabinoidi

Sintetični kanabinoidi so substance, ki imitirajo učinke trave. Obstaja zelo veliko različnih umetno narejenih kanabinoidov (1000 +), prav tako pa predstavljajo največji delež na novo zabeleženih substanc.

arrow