Back icon

DrogArtov material: KONDOMI IN… PARTYGUME?

Na naših info točkah na partijih in drugih prireditvah ste zagotovo opazili tudi že cel kup kondomov. Ste opazili tudi sporočila, ki jih podajamo zraven? Kaj pa veste o naših partygumah?

Vsi vemo, da je zaščita izjemno pomembna. Vendar pa nas alkohol ali druge substance lahko lažno opogumijo in tako se hitro začnejo vrstiti izgovori: »Eh, pa saj je samo en seks, itak se mi ne more nič zgodit«, ali pa »Seks s kondomom je itak brezvezen«, ali pa morda »Pa saj je punca na kontracepcijskih tabletkah, tako da ni panike« in še cela vrsta drugih.

Medtem, ko sicer res obstaja cela vrsta različnih kontracepcijskih sredstev, moramo vedeti, da je kondom edini, ki nas ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami. Pri nezaščitenem seksu ni edino tveganje le nezaželen naraščaj, temveč tudi bolezni, kot so HIV, hepatitisi, klamidija, gonoreja, sifilis, sramne uši… In vse te nam lahko povzročijo kup preglavic. Seks in spolno prenosljive okužbe v družbi še vedno ostajajo tabu in o njih se ne govori dovolj odprto. Morda tudi zato marsikdo ne prepozna simptomov in ne pozna svojega statusa. Tako, kot pravi slogan našega projekta »HIV ni izbirčen« res velja, da se lahko okužba zgodi vsakomur izmed nas – tudi pri samo enem seksu na hitro!

Poleg kondomov na terenu delimo tudi partygume, to so majhni paketi kondoma in lubrikanta. Marsikdaj se zgodi, da lubrikant žurerji in žurerke zavrnejo, češ, da ga ne potrebujejo. Vendar pa lubrikant ni obvezna oprema le za analni seks, temveč tudi za vaginalnega. Tudi lubrikant je obvezna oprema pri zaščiti pred okužbami, saj preprečuje poškodbe tkiva. Ob drgnjenju »na suho« je namreč večja verjetnost za nastanek majhnih ran, skozi katere lahko v naše telo vstopijo različne bakterije in virusi. Na izsušenost sluznice in zakrčenost mišic vpliva tudi alkohol ali droge, pa tudi kontracepcijske tabletke in še nekateri drugi faktorji. Naj omenimo še to, da določene droge izničijo delovanje kontracepcijskih tabletk. Naj bo lateks obvezen dresscode na afterju!

Seks, različne spolne prakse in spolno prenosljive okužbe ne bi smele biti tabu tema. Če želiš izvedeti več, lahko obiščeš tole povezavo. Če te zanima več o seksu pod vplivom substanc, lahko odklikaš tudi na stran našega projekta Kemseks. O varni spolnosti informiramo tudi na programu Izberi sam.

Na tvoja vprašanja pa ti bodo z veseljem odgovorili tudi naši terenci in terenke. Naslednjič, ko nas opaziš na žuru, kar pogumno pristopi po svojo lateks opremo 😉