Back icon

Music talk – House

Kategorija za ljubitelje muzike

Glasbo povezujemo s prijetnimi aktivnostmi, z zabavo, plesom, druženjem. Poznani so številni pozitivni učinki, ki jih prinaša v naša življenja. Mnoge študije so potrdile, da se ob poslušanju glasbe spreminja kemijsko ravnotežje v možganih, ki lahko vpliva na uspešnost reševanja kognitivnih nalog.

Glasba pozitivno učinkuje tudi na naše telo, še posebej zvrsti, ki imajo 4/4 ritem (npr. disco, house, techno). Pomembno je vplivala tudi na družbo, saj se brez nje ne bi zgodilo marsikatero družbeno dogajanje, med drugimi razvoj različnih subkultur. Več kot dovolj razlogov torej, da si natančneje pogledamo tudi posamezne glasbene zvrsti.

 House

Od prvih bitov do današnjih dni je house dobil že mnoge različice. Rojstvo housa lahko pripišemo Chicagu, poimenovanje pa najverjetneje izhaja iz skladišča (warehouse), v katerem so se odvijale zabave. Enako ime je nosil tudi klub, ki ga je leta 1977 v Chicagu odprl in vodil pionir housa Franckie Knuckles. V klub je zahajala črnska in homoseksualna publika, v njem pa je bilo veliko eksperimentiranja z različnimi glasbenimi žanri. Franckie Knuckles je rad mešal stare disco klasike in electro pop. Ker v tem obdobju na trg ni prihajalo veliko nove plesne glasbe, so producenti začeli stari disco glasbi dodajati podaljšano ritem sekcijo. S prilagoditvijo glasbe za miksanje v kontinuiran DJ set se je povečal tudi ugled DJ-jev. V primerjavi z discom je bil house globlji, bolj divji in surov. Svoj veliki razcvet je doživel v 80-ih, ko so začele padati meje med spolnimi preferencami, spolom in raso. House glasba je veljala za manifest ljubezni in strpnosti.