Back icon

Junijski SoundArt

SoundArt je naša osveščevalna kampanja, s katero želimo mladim približati in jih informirati o različnih načinih manj tvegane zabave, hkrati pa se v sodelovanju z DJ-i in DJ-kami in drugimi glasbenimi ustvarjalci, trudimo poudarjati pomen glasbe in povečati zanimanje zanjo.

Kaj? Junija je že konec? Neverjetno kako se je hitro obrnil mesec. Vseeno smo zbrali na kup junijske SoundArt petkove izbore. Med njimi so bili: Alen L.S.T. – Alergy test, Hack – Keep your eye on your drink, Flash Solo – Let the music drive you in P&W – Let somebody know. Več o njih pa spodaj.

7. junija smo za tedenski mix izbrali Alen L.S.T. in njegov mix, poimenovan “Alergy test“.

Si kakšen mesec nazaj tudi ti kihal_a in preklinjal_a cvetni prah, ki se je širil po zraku? No, ko DrogArt govori o alergijskem testu, ne govori o tej alergiji in testu pri alergologu… O čem pa potem?

Kot marsikatera stvar se je tudi trg psihoaktivnih substanc v veliki meri preselil na splet. Zato je ena izmed smernic ob uporabi (sploh novih!) psihoaktivnih substanc, da poleg tega, da poiščeš informacije o substanci in jo prineseš testirati, da se res prepričaš, če gre za to substanco, pred zaužitjem opraviš tudi alergijski test: oralno zaužiješ izredno majhno količino (1/100) aktivnega odmerka ter počakaš 1 uro. Če se pojavijo znaki alergije (izpuščaji, srbečica, oteklina), substance ne zaužiješ.

Vsako novo pošiljko upoštevaj kot novo drogo (tudi če si jo dobil od istega prodajalca) in jo ustrezno preveri. Pogosto se dogaja, da prodajalci zamešajo označbe, ali pošljejo kaj drugega.

Ker je junija poletje že pokazalo svoje zobe, smo 14. junija izbrali mix “Keep your eye on your drink” izpod prstov Hack-a. Toplo vreme vabi na počitnice, druženje in zabavo. Mnogi si svoj čas popestrijo s pitjem alkoholnih pijač ali uživanjem drugih, tudi prepovedanih substanc. V tvojem kozarcu pa se lahko znajde tudi substanca, ki je nisi naročil_a…

V takšnem primeru govorimo o podtikanju v pijačo, ki je kaznivo dejanje. Da bi se izognil_a takim situacijam:
– Nikoli ne puščaj pijače brez nadzora, paziš pa lahko tudi na pijačo tvojih prijateljev.
– Ne sprejemaj pijače od neznancev.
– Na zabavo se odpravi v družbi prijateljev.
– Naročaj ustekleničeno pijačo.
– Izogibaj se bovlam in naročanju koktejlov v vrču.

21. junija smo imeli po celi Sloveniji veliko festivalov, zabav, dogodkov ob koncu šole in tudi naši terenci so imeli kar polne roke dela. Ta teden smo s SoundArtovim izborom želeli opomniti predvsem o varni vožnji domov. Ta petek je kraljeval Flash Solo in njegov mix, poimenovan “Let the music drive you“. Alkohol in druge droge nikakor niso za na cesto. Zato vedno, ko piješ ali uporabljaš druge droge, poskrbi za varen prevoz.

Svetujemo pa ti, da te čez noč na zabavi “vozi” glasba in njeni pozitivni občutki. Pomagaš si lahko tudi s tem mixom 🙂

Več o vožnji pod vplivom pa si lahko prebereš v članku.

Preden pa grejo vsi na počitnice, smo se želeli spomniti še na pomembnost prijateljev v našem življenju. Prijatelji so preprosto zakon! Tam so, ali je slabo, ali je dobro, lahko se s tabo smejejo, jezijo, jokajo in že s tem lahko neizmerno pomagajo. Za zadnji junijski petek smo izbrali P&W in njegov Let Somebody know. Z naslovom smo želeli spodbuditi, da izkoristite njihov support tudi, če/ko misliš zaužiti kakšne substance. Ko jim poveš, kaj in koliko nameravaš vzeti, si sam sebi pomagaš v primeru, da bi prišlo do kakšnih zapletov, saj bodo reševalci v danem trenutku lažje posredovali, če bodo vedeli, kaj se dogaja s tabo – in to informacijo bodo dobili od prijatelja. Zato – trikrat hura za prijatelja ob tebi in še enkrat hura, da se boš odločil poskrbeti zase.