Back icon

DJ BEATka – ŠESTArunda

Tekmovanje za najboljšega mladega DJ-a v sklopu DrogArt DJ BEATke se je začela 16. oktobra, in bo trajalo vse do velikega finala konec januarja 2021. Med seboj se bo pomerilo 16 mladih DJ-ev in DJ-k. Zmagovalec PETErunde je Le_en_art z miksom Le_en_mix. Ta teden tekmujeta DJ Tuta SoS in misha. Glasujte za svojega favorita na našem Soundcloud kanalu drogartmusic.

Poslušaj, zapleši in komentiraj, miksa obeh DJ-ev  pete runde, na spodnjih linikih in ju pobližje spoznaj v spodnjem intervjuju. 

DJ Tuta SoS – Party mix 2020

misha – 06102020

Glasovanje zanju bo potekalo od petka, 20.11., do petka, 27.11., do 12.00, ko bomo razglasili zmagovalca pete runde, kateri se bo uvrstil v četrtfinale. Glasuj za svojega favorita in mu z všečkom na Soundcloudu pomagaj pri zmagi v DJ BEATki. Celotno DJ BEATko, lahko spremljaš tako, da slediš našemu soundcloud profilu: https://soundcloud.com/drogartmusic

#################################

INTERVJU Z IZVAJALCEMA

Glasba je kot veter – le kdo ve od kod mu motivacija? Kaj pa žene tebe, da delaš glasbo?

DJ Tuta SoS: “Ob tem se zabavam in sprostim. Žene me to, da zabavam ljudi. Na zabavi se najbolje počutim na mestu DJja. Ples mi ne gre dobro od rok in zabavanje samega sebe tudi ravno ne, a ko imam pred seboj mešalko in publiko se počutim čisto drugače. Ta občutek, ko vidim da se drugi zabavajo ob glasbi, ki jo jaz predvajam je neverjeten in ga nočem nikdar izgubiti.”

misha: “Glasba mi predstavlja pomemben del mojega vsakdana. Je pomemben faktor, ki vpliva na moje počutje. Brez nje je dan kot jed brez začimb; pust in dolgočasen.”

Glasba je kot reka – sama si utira pot. Kako si jo v glasbenem svetu utiraš ti in zakaj si začel ustvarjati?

DJ Tuta SoS: “Z DJjanjem sem začel 2 leti nazaj. Pred tem sem vedno po Youtubu gledal znane DJje. Leto in pol nazaj, ko sem končal 9. razred sem sklenil, da bi bil rad DJ na našem After partyju. Dogovoril sem se s profesorji in ti so bili zelo veseli mojega predloga. Pred zabavo sem imel seveda tremo, a ko se je vse skupaj začelo je trema izginila in vem, da sem se v vlogi DJja veliko bolj zabaval kot bi se na plesišču. Sošolci so me tudi pohvalili na kar sem bil kar precej ponosen. Od takrat naprej sem imel glavno vlogo pri glasbi tudi pri nekaj šolskih predstavah. Enkrat sem bil DJ na tetini rojstnodnevni zabavi, kjer je bilo cca. 50 ljudi. Kakšnih drugih posebnih večjih dogodkov, kjer bi bil DJ, še nisem imel, si pa zelo želim, da bi tudi do teh prišel, saj mi biti DJ na zabavi pomeni zelo veliko in v tem res uživam.”

misha: “Ko ustvarjam glasbo, sledim svojim občutkom in razpoloženju, te pa izrazim skozi kombinacijo različnih beatov in melodij. Več dogodkov in festivalov kot sem obiskala, bolj sem se poglobila v to zvrst in jo raziskala, hkrati pa sem dobila željo po tem, da bi tudi sama začela vrteti glasbo ali celo ustvarila kakšen svoj komad.”

Glasba je univerzum poln različnih planetov. Kakšno glasbo ustvarjaš oziroma iz katerega planeta je?

DJ Tuta SoS: “Predvsem se ukvarjam z elektronsko glasbo, z mixanjem, remixanjem… imam tudi svoj Youtube profil kjer imam objavljenih že nekaj mixov. Večinoma ne maram repa, sem ali tja se najde kakšen dober rep a to ni zame, prav tako trep. Težko prebavljam tudi metalico in rock ter vse kar je povezano s tem. Uživam v domači glasbi pri kateri mi je zelo dobre če ji tudi sam dodam kakšne beate ali kaj podobnega. Uživam v jugo glasbi pri kateri velja isto kot za domačo glasbo. Največ pa seveda mixam house, sem in tja tudi pop zvrst.”

misha: “Techno, najraje malo hitrejši, dark, underground in industral, odvisno od razpoloženja. Včasih tudi kaj bolj počasnega ali melodičnega.”

Glasba je kot voda – spreminja obliko, esence pa ne. Kakšne spremembe opažaš pri sebi, ko vrtiš glasbo?

DJ Tuta SoS: “Opažam da se zelo sprostim in zabavam ne glede na to v kakšnem stanju sem, Glasba me vedno spravi v dobro voljo ne glede na to kakšen dan je za mano. Vedno me razvedri in ne predstavljam si življenja brez nje.”

misha: “Ko vrtim glasbo postanem boljše volje, se sprostim in uživam v ritmih glasbe. Ko stopim za mešalko, se odklopim in napolnim z novo energijo. Set vedno končam kot prerojena.”

Glasba je kot virus – hitro se nalezeš in težko razviješ protitelesa. Kako si izkoristil čas karantene sebi v prid?

DJ Tuta SoS: “Med karanteno sem odprl svoj Youtube profil in vanj nalagal glasbo vsakih 14 dni. Mixal sem veliko, glasbe sem poslušal še več. Osebno vedno kadar poslušam glasbo na Youtubu me prime da jo moram začeti tudi mixati tako da vedno kadar prižgem Youtube že vem da bom čez 10 minut stal za mešalko in se zabaval. Med karanteno sem veliko časa posvetil razmišljanju kako bi se lahko promoviral da bi lahko vrtel glasbo na dogodkih v živo. Idej je bilo polno a ko se je začela šola časa dejansko zmanjka. Do 15h zabijem čas v šoli, pridem hitro domov, nekaj pojem, letim na trening. Zmanjkuje mi časa tudi za mixanje, kar zelo pogrešam, tudi takrat ko imam prost čas se moram učiti… Tako torej zmanjka energije in časa pošiljati maile piknik prostorom in podobno ter spraševati ali potrebujejo kakšnega DJja…Trenutno sem v karanteni in mixam vsak dan. Osebno mi to zelo odgovarja, saj to rad počnem.”

misha: “Med karanteno sem se sama začela učiti tudi glasbene produkcije, ustvarila nekaj svojih komadov, investirala v novo mešalko in ure prostega časa namenila pridobivanju novih skillsov in tehnik rolanja. 

Glasba je kot gore, mnoge so lepe a eno imaš najrajše. Na katerem festivalu bi najraje rolal?

DJ Tuta SoS: “Trenutno o tem še nisem kaj dosti razmišljal si pa zelo močno želim, da bi mi bilo to kdaj omogočeno. Med rolanjem glasbe v sobi in rolanjem v živo je zame zelo velika sprememba. Seveda jo najraje rolam pred občinstvom kot pa pred steno. Med karanteno sem tudi svoje mixe pošiljal raznoraznim DJjem da bi dobil kakšne posebne kritike, kaj izboljšati… Odgovorili so mi večinoma da je vse uredu, naj ne obupam in vztrajam. Tega reka se držim, a vseeno nimam zares neke kristalno jasne slike kakšna je moja glasba ki jo vrtim. Kljub temu da so mi do sedaj vsi rekli da mi gre zelo dobro v sebi vseeno čutim nek strah KAJ PA ČE?. Če se vrnem k bistvu vprašanja… Zagotovo je Tomorowland eden izmed festivalov na katerem si želim nekoč nastopati, Ultra Music Festival, Smile… Kot sem že rekel, pomenilo bi mi res veliko če bi mi to kdaj uspelo, kar upam, da mi bo in bom v to vložil vso energijo in trud, da bi mi to nekoč uspelo.”

misha: “Najbolj mi je všeč tisti vibe, ko vidiš da ljudje uživajo v glasbi, ki jo vrtiš, ter feedback, ko ga dobiš po nastopu. Če bi lahko, bi rolala bi na bilokaterem techno festivalu. Kam pa me bo moja glasbena pot pripeljala, bomo pa še videli.”

Glasba je kot smeh, odpira duha in širi nasmeh. Opiši eno anekdoto iz svojega giga.

DJ Tuta SoS: “Ena izmed stvari katerih ne bom nikoli pozabil je bila ta, ko sem si šel pred nastopom za After party izposoditi ozvočenje. S seboj sem prinesel vso mašinerijo, ki sem jo imel ter jo priklopil, da bi videl ali zvočniki delujejo kot morajo. In gleda tisti prodajalec kako sem povezal kable in se samo prime za glavo in reče če vem da imam output kabel izpeljan iz izhoda za slušalke v zvočnike, ter da lahko skurim celo mešalko. Za tisti After party mi je potem on posodil pravi kabel.”

misha: “Vedno se najdejo kakšne zanimive osebe, ki te svojimi vzkliki ali obnašanjem nasmejijo. Tako kot me je naprimer nekdo, ki je stalno ponavljal frazi ’innnn gremo’ ter ’praznuuuuuj’. Ti dve besedi sta se razpasli kot virus, saj ju zdaj s kolegi nenehno uporabljamo kamor koli gremo.”

Glasba je kot božanstvo. Kdo pa je tvoj vzornik?

DJ Tuta SoS: “Vzornikov sem imel do sedaj že veliko, a tisti, ki mi je res nekako posebej pri srcu je Martin Garrix. Čeprav mi njegova glasba zadnje čase ni ravno najbolj všeč mi je ostal pri srcu, saj se mi zdi da ga slava ni premamila, je skuliran, normalen, hkrati pa vrhunsko zabava ljudi na svojih prireditvah. “

misha: “Vzor so mi vsi DJ-i, umetniki in ustvarjalci glasbe na techno sceni, vsak na nek svoj način. Vsak ima namreč nek svoj stil in različne tehnike rolanja ter ustvarjanja glasbe. Od vsakega se lahko naučiš nekaj novega in si s tem še zarširiš znanje na tem področju. Stalno raziskujem, iščem nove artiste, odkrivam nove komade in si z njimi polnim svoje playliste.”