Back icon

Metoksetamin

Disociativni anestetik.

Derivat ketamina, ki se je pojavil leta 2010. Metoksetamin se razlikuje od ostalih disociativov v tem, da je bil ustvarjen z namenom prodaje na sivem trgu. N etilna skupina je bila dodana z namenom povečanja potence produkta. Deluje kot NMDA antagonist in inhibitor privzema dopamina.

Učinki

Ker gre za novo in neraziskano substanco, se pri opisu učinkov lahko zanašamo le na poročila uporabnikov in ne na raziskave.

 

Pozitivni

Evforija, občutek miru, zmanjšanje tesnobe, povečana družabnost pri nizkih odmerkih, živi priklic sanj in spominov.

 

Nevtralni

Halucinacije, disociacija, omrtvičenost, moteno dojemanje časa, izguba povezave s čuti, izguba koordinacije, potenje, rahla stimulacija.

 

Negativni

Motnje spomina, težave z govorom (ne najdemo pravih besed,  lahko traja nekaj dni), neprijetne misli, povečanje tesnobe,  slabša kvaliteta spanca po uporabi,  neorganiziranost misli,  katatonija (višji odmerki), izguba zavesti (visoki odmerki), nevarnost psihične zasvojenost (večja pri introvertiranih osebah), nekontrolirana redoziranja (pred uporabo ni bilo namena o ponovitvi doze), nevarnost poškodb zaradi  padcev in udarcev, vrtoglavica, zaviranje dihanja in srca (visoki odmerki), uporabnik pozabi, da je vzel drogo.

Obstajajo poročila uporabnikovo težavah z upravljanjem telesa in občutnim mentalnimi motnjami, ki so bile prisotne še nekaj dni po uporabi.

Stranski učinki

Kot pri drugih antagonistih receptorjev NMDA se lahko kronična uporaba MXE šteje za zmerno zasvojenost z visokim potencialom za zlorabo in lahko povroži psihološko odvisnost med nekaterimi uporabniki. Če se razvije zasvojenost, se lahko ob prenehanju uporabe pojavijo odtegnitveni učinki.

Ob čezmerni uporabi MXE, se pogosto lahko pojavijo težave z mehurjem in urinarnim traktom, enako kot pri ketaminu vendar v manjši meri. To je zaradi večje potentnosti MXE in posledično manjše uporabljene količine. Najpogostejši simptomi ketaminskega (MXE) mehurja so pogosto uriniranje, nenadna potreba po uriniranju, bolečina v mehurju, inkontinenca, krvav urin.

Stranske učinke lahko omilimo s tem, da MXE ne uporabljamo vsakodnevno ali tedensko, ampak poskrbimo da med uporabo mine dovolj časa.

Načini uporabe in doziranje

Poročila uporabnikov se zelo razlikujejo. Nekateri poročajo o  izjemno močnih efektih že pri 50mg posnifanega MXE (izventelesne izkušnje, nezmožnost upravljanja telesa) medtem ko lahko drugi pri istem odmerku normalno govorijo in hodijo brez prizadetosti, zato je izjemno pomembno, da pred prvo uporabo naredimo alergijski test in začnemo z zelo nizkimi odmerki.

 

Snifanje

Pražna 5-10mg
Nizka  10-20mg
Običajna  20-35mg
Močna  35-60+mg

Učinki se pri snifanju pojavijo po 10-20 minutah in trajajo od 2 do 5 ur.

 

Oralno

Pražna 5-10mg
Nizka    10-25mg
Običajna  25-45mg
Močna  45-100+mg

 

Podjezične

Pražna 5-10mg
Nizka    10-25mg
Običajna 15-45mg
Močna 45-70+ mg

Zmanjševanje tveganj

V primeru predoziranja obstaja verjetnost, da oseba:

  • Pozabi, da je vzela drogo
  • Postane prestrašena in panična
  • Misli da je znorela
  • Postane preobremenjena z iluzijami

V primeru, da oseba doživlja zgornje simptome ji je potrebno zagotavljati, da so to le učinki droge, ki so jo vzeli in BODO izzveneli . Sam proces lahko traja nekaj ur, med katerim uporabnik postopoma prihaja k sebi. Lahko je strašljivo, da vidite osebo v takšnem stanju vendar so ti simptomi v celoti učinek droge.  Ostanite ob osebi in počakajte da učinki minejo.  Če oseba bruha je pomembno, da ji pri tem pomagate, da ne bi prišlo do zadušitve.
Če ti simptomi v petih urah ne izginejo, je potrebno klicati zdravniško pomoč.

Mešanje

Mešanje z ostalimi depresorskimi drogami (opioidi, alkohol, benzodiazepini, GHB): je močno odsvetovano. Vse te substance močno vplivajo na nadzor telesa in lahko povzročajo slabost, bruhanje in nezavest, kar v najslabših primerih lahko privede do zadušitve. Ketamin naj bi potencialno ojačal depresorske učinke teh substanc.

Mešanje s stimulansi: uporabnikom omogoča, da se izognejo ali vsaj omilijo zaspanost in motnje motorike, ki jih povzroča ketamin. Kombinacija je nevarna, saj zaradi medsebojnega maskiranja učinkov obeh drog hitreje pride do predoziranja katerekoli izmed njih. Možne posledice so tudi višanje krvnega tlaka in bitja srca, palpitacije in aritmije.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.