Back icon

Kratom

Kratom ali Mitragyna speciosa je tropsko drevo iz družine kavovk, ki raste v Jugovzhodni Aziji (Tajska, Mjanmar, Indonezija in Papua Nova Gvineja), kjer se uporablja v tradicionalni medicini že stoletja. Uporablja se ga oralno in izzove istočasno stimulacijo in sedacijo.

Delovni razred si je z njim tešil monotono in težaško delo. Z vstopom v novi milenij je ta rastlina pridobila na popularnosti tudi na zahodu in sicer v praksi alternativne medicine, kar pa je hitro vodilo v rekreativno uporabo.

Rastlina  v Aziji že stoletja ponekod sploh nima stigme droge, pri nas pa se je uveljavila malo pozneje najprej v etnobotaničnih krogih, nato skozi anekdote povezane z zmanjšanjem neprijetnosti odtegnitvenih sindromov zasvojenosti z opioidi. Glavna psihofizična učinkovina mitragin, ki je le eden od aktivnih alkaloidov je bil izoliran leta 1923.

Učinki

Učinki kratoma farmakološko niso še najbolje preučeni, saj zanj ne poznamo niti točne razpolovne dobe. Dolgo je veljalo da je mitragin primarni aktivni alkaloid, ampak zadnje raziskave kažejo na možnost, da je to 7-hidroksimitragin. Kratom deluje kot agonist μ-opioidnih receptorjev, ampak je zaradi števila aktivnih alkaloidov njegove učinke neprimerno enačiti s katerim od drugih kot npr. morfij, ima pa potrjene tudi delnega agonističnega delovanja na mu- in delta-opioidne kar lahko razloži uporabo kratoma za lajšanje odtegnitvenega sindroma opioidov.

Učinki nastopijo v 5 do 15 minutah in trajajo od 2 do 5 ur (3 do 6 ure after efekt/afterglowa) in vključujejo:

 • Istočasno stimulacijo in sedacijo
 • Občutke empatije in evforije
 • Afrodizične efekte (pri nekaterih uporabnikih)
 • Slikovite sanje
 • Povečano socialnost in zgovornost
 • Analgezija (zmanjševanje bolečine)

Stranski učinki:

 • Omotica
 • Lahka depresija (med/po izkušnji)
 • Maček podoben alkoholnemu
 • Želja po ponovitvi izkušnje (lahko vodi v odvisnost)
 • Hiter nastanek tolerance
 • Psihoza
 • Halucinacije
 • Zmanjšanje in izguba apetita (kronična uporaba)
 • Zaprtost (kronična uporaba)
 • Obarvanje in potemnitev kože obraza (kronična uporaba)

Redni uporabniki poročajo o lažjih odtegnitvenih sindromih ob prenehanju uporabe, ki vključujejo razdraženost, izcedek iz nosa (“smrkavost”) in drisko. Učinki so sicer lažji, a so lahko nepričakovani in posledično neprijetni.

Načini uporabe in doziranje

Kratom se uživa oralno v obliki čajev ekstraktov ali v različnih jedeh.

Zaradi različnih vrst in svežin kratoma vsebnost alkaloidov lahko zelo variira med različnimi vzorci, zato se priporoča testiranje in opravljanje alergijskega testa.

 

Doze (oralne):

lahka: 1 – 2g

srednja: 2 – 4g

močna: 4 – 7g

Zmanjševanje tveganj

 • Kratom je farmakološko še zelo neraziskana substanca glede na relativno dolgo zgodovino človeške uporabe, zato ne moremo vedeti kateri od kopice alkaloidov prisotnih v rastlini so škodljivi in kateri so manj ali neškodljivi. V nekaterih vzorcih kratoma je bil zaznan sintetični mitragin, zato se svetuje testiranje substance pred zaužitjem.
 • Opravite test z manjšo količino pred dejanskim zaužitjem, da se prepričate o potentnosti substance.
 • Ne uporabljaj prepogosto. Redna uporaba kratoma lahko vodi k močni zasvojenosti. Če opaziš, da imaš težave z zmanjšanjem ali prenehanjem uporabe, lahko poiščeš pomoč v naši svetovalnici. Več informacij lahko najdeš tukaj.

Mešanje

Mešanje z depresorji: mešanje z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. opioidi (heroin, metadon, tramal etc.) in GBL, je lahko ZELO NEVARNA! Ob hkratnem uživanju pride do sinergističnega efekta (1 + 1 = 3), kar pomeni da se učinki drog potencirajo in ne seštevajo. Posledično lahko uporabniki zelo hitro izgubijo zavest in prenehajo dihati!

Mešanje z benzodiazepini: Substanci se med sabo nepričakovano in močno ojačata, kar lahko vodi v nezavest in potencialno zadušitev z bruhanjem, če se uporabnika ne položi v položaj za nezavestnega. Velika možnost izgube spomina.

Mešanje z DXM: Težave s bitjem srca, depresija centralnega živčnega sistema, oteženo dihanje, slab vpliv na jetra (hepatotoksičnost). DXM zmanjša človeško toleranco na opiate, kar lahko vodi v še večje ojačanje depresorskih efektov Kratoma.

Mešanje s kokainom: Podoben problem kot pri ostalih opioidih in kokainom, saj navidezno zabriše depresorske učinke, kar lahko vodi v predoziranje, ko kokain popusti.

Mešanje s ketaminom: Obe substanci imata možnost da izzoveta bruhanje in nezavest. Poleg tega v velikih doza ketamina lahko pride zaradi bruhanja in nezmožnosti premikanja do zadušitve.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.