Back icon

Čudežne gobe – Amanite

Pod pojmom nore gobe razumemo dve skupini psihoaktivnih gob. Preberi si o manj popularni gobi iz rodu Amanita.

V prvo kategorijo sodijo bolj popularne gobe iz rodu Psilocybe, ki vsebujejo aktivni učinkovini psilocibin in psilocin. V drugo kategorijo pa spadajo manj popularne gobe iz rodu Amanita, ki vsebujejo ibotenično kislino in pomembnejši muskimol. Tradicionalno se uporabljajo v šamanizmu in v novejših časih tudi rekreativno.

Amanita, znana tudi kot »fly amanita«, ima atipičen mehanizem delovanja. Za razliko od ostalih psihedelikov, ki so agonisti na 5-HT2A receptorje, in klasičnih disociativov, ki so antagonisti na NMDA receptorje, muskimol močno vpliva na GABA receptorje. Poleg tega je muskimol tudi delni agonist na GABA-A receptor, ki povzroča psihedelične učinke.

LD50 – »Lethal dose, 50%« – je merilna enota o smrtni dozi zaradi toksičnosti, sevanja, patogena ali psihoaktivnih substanc. Vrednost LD50 za substanco je doza, ki je potrebna, da ubije polovico testne populacije (običajno se izvaja na laboratorijskih miših) v določenem trajanju preizkusa. 

LD50 muskimola je na podganah 45mg/kg (oralno) in 20mg/kg pri miših.

Učinki

Uporabniki navajajo med učinke:

– sedacijo,

– stimulacijo,

– poslabšanje občutka za ravnotežje,

– dvojni vid,

– halucinacije,

– sproščenost mišic,

– slabost in bruhanje,

– omotičnost,

– evforijo,

– povečanje empatije,

– analgezijo (deluje protibolečinsko),

– povečanje internega dialoga,

– psihično sproščenost,

– zaspanost/utrujenost.

Načini uporabe in doziranje

Amanita muscaria vsebuje več bioloških aktivnih delcev in vsaj eden med njimi je psihoaktiven, to je muskimolIbotenična kislina, nevrotoksin, je prekurzor muskimola, torej razgradni produkt ibotenične kisline, ki se po zaužitju v 10-20% spremeni v muskimol.

Aktivna doza pri odraslih je cca. 6 mg muskimola oziroma 30 – 60 mg ibotenične kisline; to je tudi približna vrednost, ki se nahaja v enem klobuku Amanite muscaria. Se pa vrednost vsebnosti kemičnih komponent v gobi spreminja glede na regijo, kjer rase, in sezono, v kateri se pobira, kar lahko poveča tveganje uživanja in predoziranja. Pomladne in poletne gobe naj bi vsebovale tudi do 10-krat več ibotenične kisline in muskimola kot jesenske, zato je potrebno previdno dozirati.

 

Učinki nastopijo po cca. 20 do 40 minutah, vrh dosežejo po približno 2 do 3 urah in trajajo glede na dozo tudi do 10 ur.

 

Doze pri oralni uporabi:

Lahka: 1 – 5 g

Srednja: 5 – 15 g

Močna: 15 – 30 g

Zmanjševanje tveganj

  • Če gobe nabirate v naravi se absolutno prepričajte o njihovi identiteti, saj so nekatere užitne samo enkrat! Zaradi neprevidnosti lahko pride do hudih zastrupitev, ki so lahko smrtno nevarne.
  • Gobe iz istih okolišev lahko zaradi obiranja v različnih letnih časih, različno delujejo na telo, zato je zelo pomembna previdnost pri jemanju. Zaradi raznolike vrednosti psihoaktivne snovi v gobah se svetuje, da se za začetek vzame majhno dozo, da se preveri potentnost same substance, in šele nato nadaljuje po priporočenih dozah.
  • Pri uporabi Amanite muscaria priporočamo dosledno upoštevanje splošnih napotkov zmanjševanja škode pri uporabi halucinogenov: izbira primernih okoliščin, kraja in časa (»set in settinga«), imeti »trip-sitterja« oz. trezno osebo, ki bo skrbela za vašo dobrobit v času zadetosti, ipd. Več tu. 
  • Uporaba gob se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.

Mešanje

Pri uporabi gob iz rodu Amanita se zaradi pomanjkanja informacij odsvetuje vsakršno mešanje z drugimi substancami.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 01/439 72 70.