Back icon

Delna legalizacija kanabisa v Nemčiji

Kaj prinaša nova politika na področju kanabisa v Nemčiji?

Po drugi razpravi, ki je bila na trenutke zelo burna, je Bundestag (nemški parlament) s skoraj vsemi glasovi vladne koalicije in Levice sprejel prvo fazo zakona o konoplji. Po novi zakonodaji bodo starejši od 21. let lahko gojili do 3 rastline doma ali v t.i. pridelovalna združenja (Cannabis Social Clubs) ter posedujejo do 50 g kanabisa doma oz. do 25 g na ulici. Za mladostnike do 21. leta bodo veljajo strožje omejitve, za mladoletne pa ostaja posest v kakršni koli obliki prepovedana.

Šele v drugi fazi (še ni predvidena) je načrtovana implementacija modela prodajaln za tiste, ki nočejo ali ne morejo sami gojiti rastlin. Preprodaja kanabisa ostaja prepovedana (razen za medicinske namene).

Uporaba kanabisa v javnosti je načeloma dovoljena, a že pogled na začasno oblikovane »Bubatzkarte« hitro razkrije, da je zaradi pravila o razdalji vsaj 100 m do vrtcev, mladinskih ustanov ipd. v mestih le malo krajev, kjer se lahko kadi brez tveganja za globo. Čas bo pokazal, kako strogo se bodo pristojni organi tolmačili in uporabljali ta pravila (verjetno zelo različno od regije do regije). Tistim, ki so bili obsojeni zaradi kaznivih dejanj s kanabisom v preteklosti, povezanih izključno z uživanjem, se kazen odpusti za nazaj.

Trenutno še ni gotovo, kdaj bo zakon začel veljati (načrtovano s 1. aprilom v skladu z zakonodajno resolucijo) in kdaj se bodo lahko registrirala prva pridelovalna združenja (načrtovano 1. julija), zaradi poročil o preobremenjenosti s strani notranjih ministrstev več zveznih dežel v zvezi z obravnavo te amnestije – lahko se zaprosi komisija za mediacijo. V tem primeru bi Bundesrat (drugi dom) lahko zakon odložil, ne pa tudi ustavil.

Odločitev pomeni mejnik v premiku v politiki drog v smeri večje osebne odgovornosti in zmanjševanja škode ter manj prepovedi in groženj s kaznovanjem. Ali bodo Nemčiji sledile tudi druge Evropske države je še vprašanje, a navkljub pozitivnim premikom, bo za učinkovitejšo politiko na področju drog, potrebno dodatna sredstva nameniti za promocijo zdravja, svetovanja in podpore mladim.