Odvisnost od GBL/GHBja oziroma G-ja

21. avgust 2015|Svetovanje

GHB/GBL je snov od katere ob redni uporabi lahko precej hitro postaneš telesno odvisen. Odtegnitvena kriza je lahko zelo huda in ŽIVLJENJSKO NEVARNA, saj lahko pride do hudih epileptičnih napadov, krčev in delirija (kot pri odvisnosti od alkohola).


Če GBL uporabljaš redno in želiš z uporabo prenehati, NIKAKOR kar naenkrat ne prenehaj uporabljati GBLja, ampak se pred tem nujno posvetuj z našimi DrogArt terapevtkami, da skupaj pripravimo načrt detoksikacije.

 

Tudi po kakšnem bolj divjem vikendu lahko občutiš znake odtegnitve od GBLja, ki so ponavadi tresenje, bolečine v telesu, nemir, anksioznost in razdražljivost ter težave s spanjem. Čeprav veš, da te bo ena merica G-ja pomirila in ti to olajšala se temu na vse načine izogni. Na ta način se namreč na GBL navleče največ ljudi. 

Ko se pojavijo ti neprijetni občutki se zamoti, kaj pojej, pojdi v naravo, se druži s prijatelji (tistimi, ki ne uporabljajo GBLja). Kar je šlo gor mora iti tudi dol in to, da se tja do srede počutiš zanič je pač davek odklopljenega vikenda. Minilo bo!

 

Zelo pomembno je, da se v času, ko imaš krizo zaradi GBLja popolnoma izogibaš alkoholu. Alkohol namreč deluje na iste receptorje v možganih kot GBL, zato se ti lahko zgodi, da boš eno odvisnost zamenjal z drugo.

 

 

POSTOPNO ZNIŽEVANJE GBLja

 

Če imaš po redni in pogosti uporabi GBLja odtegnitvene simptome je zate daleč najvarneje, da opraviš detoksikacijo v bolnišnici, s čimer lahko preprečiš smrtno nevarne zaplete. Detoksikacijo lahko opraviš na Centru za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog. Za pomoč se lahko obrneš tudi na DrogArt svetovalnico (svetovanje@drogart.org).

 

Če se kljub tveganjem odločiš, da sam znižuješ dozo je zelo pomembno, da se pred tem posvetuješ s terapevtkami v DrogArt svetovalnici, da skupaj naredimo zate kar najbolj varen načrt detoksikacije. Če želiš ostati anonimen nas lahko pokličeš po telefonu (041 730 800) ali nas kontaktiraš po emailu svetovanje@drogart.org

 

Z zniževanjem začneš tako, da najprej ugotoviš katera je najnižja enkratna doza, ki jo lahko zdržiš, ter jo jemlješ v enakih časovnih intervalih. Pomembno je, da je doza NATANČNO odmerjena, v ta namen boš potreboval brizgalko z natančno merilno skalo (lahko navadna injekcijska brizgalka, ki jo kupiš v lekarni, pazi le kako jo boš namakal v GBL, saj GBL izbriše oznake na brizgalki). Doze in časovne intervale si zapisuj v GBL dnevnik, ki je v tem dokumentu. Ko najdeš ustrezno dozo, jo vzdržuj 2 do 3 dni. Pomembno je, da vedno vzameš isto dozo v istih časovnih intervalih! 

 

Čez 2 do 3 dni lahko dozo začneš postopoma zniževati in sicer za 0,1 ml na dan pri posamezni dozi. Če si npr. začel z 1ml vsaki 2 uri, boš 3. ali 4. dan vzel 0,9ml vsaki dve uri, naslednji dan 0,8 ml in tako naprej.

 

Pomembno je, da si v tem času v vsakodnevnem kontaktu z našimi terapevtkami in da ne piješ akohola. 

Pričakuj, da se boš v tem obdobju počutil neprijetno in boš čutil močno željo po tem, da zvišaš dozo GBLja. Pričakuj tudi, da boš želel dozo ob razburjenih ali stresnih dogodkih, zato skušaj v tem obdobju svoj stres v življenju čim bolj zmanjšati.


Povezane vsebine

Droge - GHB in GBL

5.9.2017Po učinkih sta nekoliko podobni MDMAju, zato je njuno poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo...