Vse o seksu in drogah na partijih


Te zanimajo informacije, povezane s seksom? Se ti je kdaj porodilo kakšno vprašanje o drogah? Predstavljamo delo terenske ekipe DrogArt, ki se je specializirala za informiranje o seksu in drogah ter na partijih z veseljem odgovori na vsa tvoja vprašanja.


Ekipo sestavljamo vrstniške in strokovne delavke in delavci Združenja DrogArt, pri svojem delu pa se povezujemo tudi s svetovalkami in svetovalci Društva Legebitra in Društva ŠKUC, s katerima sodelujemo pri projektu Kemseks. In ne, nismo pridigarke oz. pridigarji, ki bi »težili« o seksu in uporabi drog. Tudi mi se radi sproščeno zabavamo, vendar se zavedamo, da je pri tem bistvenega pomena tudi skrb zase in za druge.  

 

Kako smo začeli?

DrogArtove terenske ekipe od leta 1999 na partijih osveščamo mlade o tem, kako se je mogoče zabavati na čim manj tvegan način. Nudimo jim informacije o zmanjševanju tveganj pri uporabi alkohola in drugih drog, če se zanje odločijo, o tem, kako poskrbeti za varno pot domov, ter kako pomagati drugim, če se kaj zaplete.

Ker pa je tudi seks pogosta tema in aktivnost v nočnem življenju, smo mu v letošnjem letu začeli posvečati več pozornosti. V okviru projekta Kemseks se je del ekipe še posebej specializiral za informiranje o seksu in drogah v skupnosti LGBT. Pri tem smo se zgledovali po nam sorodni organizaciji Unity z Nizozemske, v okviru katere je ekipa Pink Unity aktivna na parti sceni LGBT.

Verjetno si že kdaj slišal za izraz kemseks. Med geji in biseksualci se uporablja za označevanje uživanja drog pred, med in po seksu za povečanje užitkov, katere pa spremljajo tudi večja tveganja za takšne in drugačne zaplete. Več o tem si lahko prebereš tudi v drugih prispevkih izvoda Gejma, ki ga držiš v roki. Naj pa pri tem spomnimo, da je tudi alkohol droga, čeprav legalna, ki ima pogosto prste vmes pri nezaščitenem seksu in neželenih spolnih izkušnjah, zato pri osveščanju ne moremo mimo njega.

 

Kje nas lahko najdeš?

Ekipa je prisotna na večini žurov v LGBT skupnosti. Dvakrat mesečno nas lahko srečaš v klubu Tiffany na Metelkovi, trudimo pa se biti prisotni tudi na vseh drugih občasnih žurih na sceni LGBT, tako v Ljubljani kot tudi drugje po Sloveniji. Našo »info točko« najdeš v kadilnici ali na kakšni drugi lokaciji v klubu, kjer glasnost glasbe dopušča možnost pogovora. V klubu Tiffany običajno informiramo takrat, ko Legebitra izvaja brezplačno testiranje na spolno prenosljive okužbe.

Vsako prvo soboto v mesecu nas lahko najdeš tudi v savni District35.

 


 

Kako poteka delo informatorske ekipe?

Ekipa z delom začne približno ob polnoči. V klubu si izberemo mesto, ki je dovolj vidno, kjer je pretok obiskovalk in obiskovalcev dovolj velik in kjer glasba ni preglasna za pogovor. Na naši »info točki« lahko najdeš veliko materialov, namenjenih zmanjševanju tveganj pri uporabi drog in pri seksu. Nudimo letake z informacijami o alkoholu, drogah, seksu, spolno prenosljivih okužbah, PEP-u in PrEP-u ter kondome, lubrikante, Cedevito, čepke za ušesa, sadje, ni da ni.

Informatorke in informatorji smo v klubu prisotne oz. prisotni približno tri ure in v tem času imaš odlično priložnost, da jim zastaviš kakšno zanimivo vprašanje. Svoje znanje o substancah in seksu lahko preveriš tudi z reševanjem različnih kvizov in tako na zabaven način pridobiš nove koristne informacije.

Med delom občasno tudi zakrožimo po klubu, se pogovarjamo z obiskovalkami in obiskovalci, včasih tudi malo zaplešemo, hkrati pa smo pozorne oz. pozorni, ali morda kdo od obiskovalk ali obiskovalcev potrebuje pomoč. Usposobljene oz. usposobljeni smo namreč tudi za to, da nudimo laično prvo pomoč, če je to potrebno. Ko smo na partiju, ste torej  v dobrih rokah, ampak naj to ne bo izgovor za nevarno in brezglavo obnašanje. Na prvem mestu naj vsak sam poskrbi za svojo varnost in naj bo pozoren tudi na druge. ;)

 

 

 

Možne nevarnosti in tveganja

Uživanje alkohola in drugih drog je povezano tudi s tveganji. Tako lahko na partiju pride do različnih zapletov, kot so na primer predoziranje, panični napad, vročinski udar, epileptični napad … V nekaterih primerih lahko pride tudi do izgube zavesti ali celo smrti. Zato je pomembno, da je oseba, ki se odloči uporabljati droge, previdna in da ukrepamo, ko vidimo, da je nekdo zraven nas v težavah. Po uporabi drog lahko pride do težav s spanjem, je pa zelo pomembno, da telo in psiha dobita dovolj počitka ter možnosti za regeneracijo.

Pod vplivom drog hitreje naredimo kaj, česar sicer ne bi, kar lahko vpliva tudi na opuščanje uporabe kondoma. Pri uporabi drog pride tudi do daljšega seksa z večjim številom partnerjev, kar poveča nevarnost odrgnin in poškodbe tkiv, posledično pa se s tem veča verjetnost prenosa spolno prenosljivih okužb. Možni negativni učinki uporabe drog so lahko tudi težave z erekcijo ter neželene spolne izkušnje.

Uporaba drog ima lahko dolgoročnejše posledice za zdravje (npr. težave s srcem, poškodbe različnih telesnih organov), lahko pa tudi uide izpod kontrole in privede do razvoja odvisnosti. Če se seks pod vplivom drog prakticira pogosto, lahko pride tudi do tega, da je seks brez uporabe drog bistveno težji ali pa se zdi skoraj nemogoč.

Več o učinkih posameznih drog, zapletih in o tem, kako ob njih pomagati, si lahko prebereš na spletni strani www.drogart.org, veliko informacij pa je na voljo tudi v mobilni aplikaciji DrogApp, ki si jo lahko brezplačno preneseš prek trgovine Google Play.

 

KAKO LAHKO SAM POSKRBIŠ ZASE NA PARTIJU IN PO NJEM?

 • Pred partijem se dobro najej in se obleci temperaturi primerno. Pripravi se tako, da se boš v svoji koži dobro počutila oz. počutil.
 • Bodi dober party buddy; misli s svojo glavo in pazi na druge.
 • Če se odločiš za uporabo drog, se dobro informiraj o učinkih in tveganjih, pred uporabo substanco testiraj (več o tem na testi.drogart.org), ne uporabljaj neznanih snovi, pazi, kako doziraš, in vedno povej nekomu, kaj in koliko si vzel.
 • Hidriraj se in dovajaj soli in minerale. Če se odločiš za uporabo ekstazija, ne pozabi, da ne smeš piti preveč, saj lahko pride do možganskega edema (priporoča se največ 0,5 l na uro).
 • Pozorno pazi na svojo pijačo in vedno pij samo svojo.
 • V lateks obleci tudi svoje intimne predele in s tem poskrbi, da poleg seksi partnerja ne dobiš tudi kakšne ne tako zelo seksi okužbe.
 • Ne pozabi na lubrikant, ki zmanjšuje možnost poškodbe tkiv in posledično možnost okužbe s spolno prenosljivo boleznijo.
 • Redno se testiraj na spolno prenosljive okužbe. Cepi se proti hepatitisu B in HPV.
 • Če ti stik z drugo osebo ni prijeten ali če si pristal na nekaj, kar ti ni všeč, ne pozabi, da lahko to še vedno zavrneš.
 • Poskrbi za varno pot domov.
 • Privošči si dovolj počitka, tako med plesom na partiju kot tudi po njem. Poskrbi za dovolj spanja, kvalitetno hrano in si med tednom privošči aktivnosti, ki prispevajo k tvojemu dobremu počutju (npr. druženje s prijatelji, ogled filma, sprehod v naravi …).
 • Če si doživel neprijetno izkušnjo ali občutja, se o tem pogovori s prijateljico ali prijateljem oziroma si poišči pomoč.
 • Ne pozabi – manj je več! Ne uporabljaj prepogosto. Če se ti zdi, da imaš zaradi uporabe težave, si poišči pomoč.

 

SE NAM ŽELIŠ PRIDRUŽITI?

Za več informacij o tem, kako se lahko pridružiš naši ekipi, nam piši na simon.kovacic@drogart.org.

 

Program "Kemseks: Zmanjševanje tveganj povezanih z uporabo drog in spolnostjo med MSM" financira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana