Tektonika

Tovarna Rog, Ljubljana, Slovenija

21. december 2018 ob 23:00


TEKTONIKA

Nebo se bo odprlo kot knjiga.

Velika fiksna ideja, ki je obsedla 19. stoletje je bila zgodovina. Teme razvoja in zastoja, teme krize in ciklusa, teme akumulacije preteklosti, močna preobremenjenost z mrtvimi, ohladitev, ki ogroža svet. Drugo načelo termodinamike je bilo tisto, v katerem je 19. stoletje našlo glavnino svojih mitoloških virov. Zdajšnja doba bo nemara bolj doba prostora in ti se boš odločil kam boš vstopal.

Smo v dobi sočasja, v dobi bližine in daljave, vzporednosti, razpršenosti v dobi kjer sami določamo kaj je Kunst. Smo v trenutku v katerem se svet potrjuje, manj kot neko veliko življenje, ki naj bi se razvijalo skozi čas, kakor pa kot mreža, ki povezuje točke in prepleta svoje niti. Ideološki spopadi, ki razvnemajo današnje polemike se odvijajo med spoštljivimi potomci časa in zagrizenimi prebivalci prostora. Kje boš stala ti, ko se bo odprlo nebo?

Kje je stal John Martin? Piše se leto 1853, industrijska revolucija je do dobra okrnila svet, ki ga nikoli nismo poznali. Pot skozi Črno deželo ga spomnja na neskončno dolgo mesto, polno dimnikov, sivih in črnih saj. Slutnja. Človeška omadeževana težnja po udobju, napredku in bogastvu je trajala predolgo, premočno je zarezala v naravo, skoznjo in vase. Zadnjo sodbo smo zapisali.

»Ko je Jagnje odtrgalo šesti pečat, sem videl, da je nastal velik potres.
Sonce je počrnelo kakor žimnata vrečevina,
vsa luna je postala kakor kri in zvezde na nebu so popadale na zemljo,
kakor smokva otrese nezrele sadeže, če jo premetava silovit veter.
Nebo se je odmaknilo, kakor da bi imelo zavest,
in vse gore in otoki so se prestavili s svojih mest.
Kralji zemlje in velikaši, vojaški poveljniki in bogatini, mogočniki in sploh vsi,
sužnji in svobodni, so se tedaj poskrili po votlinah in po gorskem skalovju.
In so rekli goram in skalovju: »Padite na nas in skrijte nas pred obličjem njega, ki sedi na prestolu, in pred Jagnjetovo jezo! Kajti prišel je veliki dan njegovega srda in kdo bo mogel obstati?«

Še isto noč, s premalo časa je v temni kamri Martin vihtel svoj čopič in nam pripravljal svaritev. A še preden je uspel svoje svarilo dokončati ga je glitch v možganih odnesel z obličja stvarnosti. V ozadju te velike, dramatične in mračne, absolutne oblasti suverenosti je on vse to videl že vnaprej. Videl je obstoj slutnje, usmrtitve s pomočjo tehnologije. In to vedenje bomo sedaj uporabili sebi v prid. Ne bomo se poskrili po luknjah. Slika nikoli dokončana bo otipu blizu. Vanjo boste vstopali omadeževani. Imejte svoje čopiče ali pa vsaj barve, še preden se boste poslovil, boste prispevali svoj delež in pustili del sebe. Čas bo pokazal kje je prostor in prostor koliko je časa in tisto kar bo dajalo smrti blišč, boš ti.

"When "Heaven" and Earth are passing away all things are made new."

DJ sets:

MARTA
https://soundcloud.com/djanemarta

Ofnana_pesa
[Chagga recs]
https://soundcloud.com/ofnana_pesa

s.S.s.
https://soundcloud.com/s-s-s-22

SELGOR
[Chagga recs]
https://soundcloud.com/selgor

LNLN
[Chagga recs]
https://soundcloud.com/lnlnx/trialversion

Chagga Records

 DECO & Live visuals
--- A:part collective---
The Interconnector:

https://www.facebook.com/apartconstruct/videos/239830476884949/


Vreme Ljubljana
Parti|ElektronikaZadnja sprememba: 29.11.2018 15:50

Povezane vsebine

Manj tvegana zabavaVašega partija ni na seznamu?

Vnesi ga preko obrazca!

DODAJ NAPOVEDNIK