75. rojstni dan LSD-ja LSD75.si

Novi trg, Ljubljana, Slovenija

19. april 2018 ob 10:00

DrogArt informatorji


https://youtu.be/NmvnQil-g-Q

JAVNI DOGODEK OB 75. OBLETNICI ODKRITJA UČINKOV IZJEMNE MOLEKULE. Vabljeni k obisku in sodelovanju!
Povabite prijatelje!

http://LSD75.si/

---URNIK---
10:00 Odprtje razstave, stojnic ter delavnice okraševanja koles
12:00 Okrogla miza na Radiu Študent (FM 89,3 Mhz ali radiostudent.si)
13:00 Začetek glasbene spremljave: 1.45Hz, Aeuum, Gelukkig
15:00 Palačinke, čaj, piškoti, otroške ustvarjalne delavnice
16:30 Damjan Marič, Psihedelično društvo Slovenije: Predstavitev dogodka in nagovor organizatorja
17:00 Mina Paš, Zajčja Luknja, Inštitut za psihoterapijo: Terapevtska raba psihedelikov
18:00 Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti: Svoboda misli, vesti in veroizpovedi (41. člen ustave RS)
18:45 Mycomnia Hekatka oz.Katarina Apostolides: Soočanje z lastnimi Demoni
19:30 Psihedelična spovednica (psihedelične izkušnje slovencev, ki so o njih spregovorili)
20:00 Gasba v živo (Sunartmusic, Nils Reuscher)

---O DOGODKU---
19. Aprila na Novem trgu v Ljubljani praznujemo 75. obletnico revolucionarnega odkritja LSD-ja, s čimer želimo pozornost javnosti usmeriti predvsem na njegov neizkoriščen psihoterapevtski potencial. Razpihati želimo prah z zastarelih mitov o molekuli LSD in pokazati, kako bi lahko znanstveni pristop k ponovnim raziskavam njenih lastnosti vodil k varni in učinkoviti uporabi za dobrobit posameznika ter celotnega človeštva.

---POMAGAJ---
Potrebujemo donacije in prostovoljce. Da, tudi tebe.
Pošlji nam svoje kontaktne podatke, kaj znaš in kdaj si na voljo. Največ ljudi potrebujemo od 18., 19., in 20.4.
Podatki za donacije so tu: http://lsd75.si/homepage/doniraj

---OZADJE---
Pred 75 leti, 19. aprila, je švicarski kemik Albert Hofmann, zaposlen pri Sandozu, po naključju odkril neverjetne učinke nove molekule iz skupine amidov lisergične kisline. Po dveh desetletjih raziskav in vzpodbudnih poročil o LSD-ju, tako s strani znanstvenikov kot rekreativnih uporabnikov, so LSD prepovedali, najprej v ZDA, kmalu zatem pa še drugod po svetu. Čudežno odkritje iz leta 1943 je postalo leta 1967 državni sovražnik. Čeprav LSD ni toksičen in ne povzroča nikakršne odvisnosti, je z uvrstitvijo v prvo skupino najstrožje prepovedanih snovi izenačen z najnevarnejšimi drogami na svetu. V resnici je LSD vsaj za red velikosti varnejši od najpogostejših legalnih drog, ki jih dnevno uživa znaten del prebivalstva, kot so kofein, nikotin in alkohol, ter obenem izredno učinkovit pri zdravljenju alkoholizma in nekaterih pogostih duševnih bolezni. To dokazuje, da je njegova uporaba v sodobni psihoterapiji eno izmed najbolj obetavnih novih orodij na področju duševnega zdravja.
Slovenija na tem področju ne more biti za zgled, saj kljub pogostosti depresije, samomorilstva in alkoholizma med prebivalci LSD preganja, kot so ga pred 50 leti, na osnovi izmišljotin in lažne vladne propagande, preganjali v ZDA v času vietnamske vojne. Zavedeni zakonodajalci po vsem svetu so slepo sledili vzoru ZDA in s kriminalizacijo obetajočega zdravila vse do danes globalno stigmatizirali LSD. To otežuje delo organizacijam, kot je naše društvo, ki želijo delovati na področju spoštljive in varne uporabe psihedelikov ter podpirati lokalne raziskave. Komaj nedavno je peščici znanstvenikov po svetu uspelo nadaljevati raziskave, ki so se začele že pred davnimi 75 leti. Javna in institucionalna podpora nepristranskim znanstvenim raziskavam je predpogoj za varno reintegracijo tega izjemnega zdravila v našo družbo, kjer bi lahko s svojimi mnogimi možnostmi uporabe lahko koristilo bolnikom, rekreativnim uporabnikom ter družbi kot celoti.

---O Psihedeličnem društvu Slovenije---
Smo Psihedelično društvo Slovenije. Generično ime smo izbrali namerno, ker želimo doseči čim širši krog ljudi. Ne prodajamo prepovedanih snovi in ne promoviramo njihove uporabe, skušamo pa informirati, povezovati in izobraževati zainteresirano javnost ter uporabnike. Več o našem namenu in poslanstvu tukaj: http://psihonavt.si/index.php/kako-smo

---KONTAKT---
Organizator: Psihedelično društvo Slovenije
Spletna stran dogodka: ​www.LSD75.si
Spletna stran društva: ​www.psihonavt.si
Facebook stran: ​www.facebook.com/PsychedelicSlovenia
Telefon: +386 31 378855
E-pošta: ​info@psihonavt.si


Vreme Ljubljana
PartiZadnja sprememba: 17.4.2018 11:38

Povezane vsebine

Manj tvegana zabavaVašega partija ni na seznamu?

Vnesi ga preko obrazca!

DODAJ NAPOVEDNIK