EWS opozorilo: lažna ekstazi tableta

28. november 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zbrana lažna tabletka, ki je bila kupljena kot ekstazi, vsebovala pa je snov EAPB in MAPB.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da okrogla bela tabletka s tremi zvezdicami, ki je bila kupljena kot ekstazi, namesto MDMA vsebuje vsebuje eno izmed izomer 4, 5 ali 6-EAPB in  eno izmed izomer 5, 6-MAPB.

Lažna ekstazi tabletka bele zvezdice

Skupina MAPB in EAPB substanc, so sintetični empatogeni iz skupine benzofuranov, za katere so značilni evforični, entaktogeni, stimulativni in blažji halucinogeni učinki. Delujejo kot zaviralec ponovnega privzema serotonina, dopamina in noradrenalina in kot agonist 5-HT2A in 5-HT2B receptorjev. Zaradi takega delovanja se predvideva, da obstaja večja možnost za kardiotoskičnost substance. Ker je o snovi na voljo zelo malo podatkov o farmakoloških lastnostih, metabolizmu in toksičnosti, se uporabnikom uporaba te snovi odsvetuje oziroma svetuje upoštavenje smernic zmanjševanja škode.

Več informacij in zmanjševanje škode za 5-EAPB: https://www.drogart.org/droge/2077/5-eapb.html

Več informacij in zmanjševanje škode za 5-MAPB: https://www.drogart.org/droge/2217/5-mapb.html

 

Tabletko je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka društva Stigma.
Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil
Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

 

Kupovanje drog na partijih (DrogArt svetuje)

Poleg zgoraj omenjena lažne tabletke, smo v zadnjem času zaznali še nekaj drugih primerov, ko je bila snov, kupljena od neznanega vira na partiju nekaj povsem drugega in tudi mnogo nevarnejšega. Zato se pri nakupu substanc držite tega, da kupujete od preverjenih virov, dovolj zgodaj, da lahko dobite laboratorijsko analizo snovi pred samo uporabo. Za hitro preverjanje snovi obstajajo tudi hitri barvni reagenti, ki niso najbolj zanesljivi, so pa zelo uporabni pri zaznavanju lažnih produktov. 


V kolikor ti to ne uspe in se vseeno odločiš za nakup pri neznanem preprodajalcu, še posebej na partiju, pa se svetuje naslednje:

  • Preveri ali kdo od tvojih prijateljev ali drugih na partiju, pozna vir in ali mu gre zaupati.
  • Bodi pozoren_a na ceno substance. Cena bi morala biti v okviru tistega, kar si navajen_a. Obstaja možnost, da je nekoliko dražja, zaradi možnosti hitrega zaslužka in povpraševanja na partiju. Vsekakor pa naj ti zazvoni alarm, v kolikor ti vir ponuja nižjo ceno od običajne. V tem primeru obstaja večja možnost za primesi ali lažne produkte.
  • Ko opraviš nakup, si vzemi čas in poišči primeren prostor z dovolj svetlobe, da lahko v miru preveriš izgled snovi. V kolikor je videz (barva, struktura, velikost npr. tabletke, oblika) popolnoma drugačna od te, ki si je navajen_a, substance raje ne zaužij in jo prinesi na laboratorijsko analizo. Če nisi prepričan_a vprašaj še koga, ki mu zaupaš za dodatno mnenje.
  • Če se ti zdi, da kupljena snov ustreza običajnim lastnostim želene droge in si se odločil_a za uporabo, naj bo prvi odmerek ustrezno manjši. S tem lahko ob manjšem vnosu substance in posledično zmanjšemu tveganju za negativne učinke v primeru lažnih snovi ali primesi, preveriš ali gre za ustrezne učinke želene droge ali ne. V kolikor so učinki nenavadni ali izredno močni že pri manjšem odmerku, prenehaj z uporabo in odnesi substanco na laboratorijsko analizo.