EWS opozorilo: V Ljubljani zaznan lažni 3-MMC vseboval mefedron

16. september 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec, ki se je prodajal kot 3-MMC, vseboval pa je mefedron.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki kristalčkov, ki se je v Ljubljani prodajal kot 3-MMC, dejansko vsebuje 4-MMC oziroma mefedron.

Mefedron deluje kratkotrajno, po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti močno potrebo po ponovni uporabi, kar lahko vodi v uporabo prevelikega odmerka in zastrupitve. Znaki zastrupitve z mefedronom so: pospešeno bitje srca, visok krvni tlak, epileptični krči in zvišana telesna temperatura, ki lahko povzroči vročinski udar.

Dan po uporabi mefedrona lahko nastopijo hud glavobol, slabost in bolečine v trebuhu. Po uporabi in ob redni uporabi lahko uporabniki občutijo depresijo in močna nihanja razpoloženja. Mešanje z drugimi drogami poveča tveganje za razvoj serotoninskega sindroma in odpovedi srca.

 

Svetujemo uporabo anonimne storitve testiranja drog in upoštevanje smernic zmanjševanja škode:

https://www.drogart.org/vsebine/2446/osnovne-informacije-o-testiranju.html

https://www.drogart.org/droge/1165/mefedron.html

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.