EWS opozorilo: Lažna ekstazi tabletka in tabletka z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani

17. junij 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani lažna ekstazi tabletka, ki je namesto MDMA vsebovala lidokain, alfa-PVP in noopept ter rjava ekstazi tabletka v obliki sove z visoko vsebnostjo MDMA.


Lažna ekstazi tabletka

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da okrogla rdeča tabletka z oznako svastike, ki je bila kupljena kot ekstazi, namesto MDMA vsebuje lidokain, sintetični katinon alfa-PVP in nootropik noopept. Uporaba se odvsetuje.

Lažna rdeča ekstazi tabletka z logotipom svastike


Lidokain je lokalni anestetik, ki lahko ob prevelikem odmerku povzroči akutne toksične učinke na osrednji živčni in srčnožilni sistem. Toksičnost osrednjega živčnega sistema se kaže z naslednjimi znaki: parestezija v okolici ust, odrevenelost jezika, občutek omedlevice, hiperakuzija (ekstremna občutljivost na zvoke) in zvonjenje v ušesu, motnje vida, mišični tremor ali trzanje mišic, nezavest, konvulzije, motnje v dihanju. V hudih primerih se lahko pojavijo učinki na srčnožilni sistem,
in sicer nizek krvni tlak, počasen srčni utrip, aritmija in zastoj srca.

Alfa-PVP spada v skupino katinonov, ki je po učinkih blizu MDMA, a se o substanci najde zelo malo farmakoloških informacij, informacij o delovanju na metabolizem in o toksičnosti. Po poročanju uporabnikov je značilen močan craving - močna želja po ponovitvi odmerka.

 

Tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

V Ljubljani je bila zaznana tudi ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer rjava sova (200 mg/tbl, masa celotne tabletke 548 mg). Tabletka predstavljaja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir,
panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

 

Ekstazi tabletka rjava sovica z visoko vsebnostjo MDMA

 

Če se odločiš za uporabo, zmanjšaj svojo dozo in uporabi maksimalno polovičko tabletke, če si manjše teže pa še manj in počakaj na učinke. Pred uporabo lahko preveriš ali je bila podobna ekstazi tabletka že testirana: https://www.drogart.org/droge/testi/ekstazi.html

Dodante informacije o MDMA in zmanjševanju škode najdeš tukaj: https://www.drogart.org/droge/1195/mdma-in-ekstazi.html

 


Tabletki je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja
DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je
pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.