Lažni 3-MMC v Ljubljani

27. maj 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec, ki se je prodaja kot 3-MMC, vseboval pa je 3-CMC.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki prozornih kristalčkov, ki se je v Ljubljani prodajal kot 3- MMC, dejansko vsebuje 3-CMC.

Uporabniki so poročali, da je ob uporabi nastopila dlje časa trajajoča izguba apetita.
Sintetični katinon 3-CMC se običajno pojavlja v obliki praška, redkeje v obliki tablet, kapsul in tekočin. Učinki na človeka niso raziskani, zato se domneva, da se lahko ob uporabi pojavijo podobni negativni učinki, kot pri drugih sintetičnih katinonih, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, škripanje z zobmi, razširjene zenice, znojenje, povišana telesna temperatura, nespečnost, tesnoba in psihoza.
V povezavi z uporabo 3-CMC je Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti zabeležil 10 smrtnih primerov. V šestih primerih so bile poleg 3-CMC v biološkem vzorcu identificirane tudi druge snovi, in sicer stimualtivne droge (amfetamin, sintetični katinoni) ter depresorji (alkohol, opioidi, sintetični kanabinoidi in bezodiazepini).

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja
DrogArt.

Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Obvestilo je
pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.