EWS opozorilo: Konoplja s sintetičnim kanabinoidom in lažna xanax tabletka

25. marec 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA, v Mariboru pa lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala flubromazepam, klonazolam in flualprazolam.


Sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec konoplje, ki je bil zbran v Ljubljani, vsebuje sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA. Po poročanju uporabnikov, so ob uporabi nastopili nezaželeni učinki, kot sta omotica in slabost.
ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto
zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja
(upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje)
vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

 

Zmanjševanje tveganj
Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-BUTINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo "vroči žepi", kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na www.testi.drogart.org

 

Lažna xanax tabletka

V Mariboru pa je bila zbrana bela pravokotna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala flubromazepam, klonazolam in flualprazolam.


Flubromazepam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je slabo raziskan in je o njem ni veliko znanega. Po poročanju uporabnikov naj bi se ob uporabi zelo hitro razvila zasvojenost.


Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn. Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.


Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij.
Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. Z flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve. Uporabniki so na forumih med posledicami uporabe flualprazolama med drugimi navajali tudi izgubo spomina in dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad vedenjem in mišljenjem).

lažna xanax tabletka

 

Zmanjševanje tveganj

  • Če se že odločiš za uporabo, uživaj benzodiazepine v majhnih dozah in jih nikoli ne mešaj z ostalimi depresorskimi drogami (alkohol, opiati, GHB/GBL …), saj obstaja velika nevarnost predoziranja.
  • Ne uporabljaj jih pogosto, saj povzročajo močno zasvojenost.
  • Na uporabo se predhodno pripravi in si doze pripravi vnaprej, saj se pri benzodiazepinih pogosto pojavita lažen občutek treznosti in kompulzivno redoziranje.
  • Nikoli ne vozi nikogar ali ničesar pod vplivom benzodiazepinov.
  • Svojih težav ne skušaj reševati na lastno pest z benzodiazepini s črnega trga, raje obišči zdravnika ali pa se oglasi v DrogArtovi ali kateri drugi svetovalnici.
  • Ob morebitnem nastanku zasvojenosti poišči kvalitetno strokovno pomoč (osebni zdravnik, psihiater, DrogArt, Stigma, druge nevladne organizacije …)
  • Po partiju se ne »spuščaj« z benzodiazepini. Mešanje s katerimi koli substancami je vedno nevarno početje. Svojemu telesu raje privošči kvaliteten obrok in kakovosten spanec, ki bo slej ko prej nastopil sam.
  • Pri benzodiazepinih, kupljenih na črnem trgu, je še posebej pomembno laboratorijsko testiranje zaradi možnosti ponaredkov oziroma lažnih tablet. Četudi na tableti piše npr. »Xanax«, to ni nikakršno zagotovilo, da tableta zares vsebuje alprazolam, ampak lahko vsebuje kateri drug, močnejši benzodiazepin ali pa čisto nekaj drugega.
  • Če oseba, ki je zaužila benzodiazepin, izgubi zavest, jo položi v položaj za nezavestne in ne odlašaj s klicem na 112.


Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka DrogArta. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.