EWS opozorilo: Lažna ekstazi tabletka v Mariboru

11. februar 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zaznana lažna ekstazi tabletka, ki je vsebovala malo poznano snov 2-Br-4,5-DMPEA in več drugih psihoaktivnih snovi v nizkih koncentracijah.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da zelena ovalna tabletka z logotipom Mercedes-Benza vsebuje snov 2-Br-4,5-DMPEA. Snov naj ne bi bila psihoaktivna, ni pa mogoče izključiti toksičnih stranskih učinkov. Poleg tega tabletka vsebuje še naslednje snov v nizkih koncentracijah (<1%): MDMA, ketamin, fenactin, kofein, paracetamol in sildenafil.

Lažna tabletka je bila kupljena kot ekstazi v Mariboru. Ker tveganja negativni stranski učinki in dolgoročne posledice uporabe niso znani, se uporaba tabletke odsvetuje.

 

Lažna ekstazi tabletka zeleni mercedes

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.