EWS opozorilo: Lažna xanax tabletka v Mariboru

28. januar 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zaznana lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala etizolam.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da oranžna tabletka trikotne oblike, ki je bila zaznana v Mariboru, namesto alprazolama vsebuje etizolam.

Etizolam
Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi.
Neželeni učinki etizolama so zaspanost, šibkost in utrujenost, slabše sposobnosti razsodnega
razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom. Še posebej nevarna je hkratna uporaba
etizolama z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol,
opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati.

 

Lažna xanax tabletka

 

Zmanjševanje tveganj

  • Če se že odločiš za uporabo, uživaj benzodiazepine v majhnih dozah in jih nikoli ne mešaj z ostalimi depresorskimi drogami (alkohol, opiati, GHB/GBL …), saj obstaja velika nevarnost predoziranja.
  • Ne uporabljaj jih pogosto, saj povzročajo močno zasvojenost.
  • Na uporabo se predhodno pripravi in si doze pripravi vnaprej, saj se pri benzodiazepinih pogosto pojavita lažen občutek treznosti in kompulzivno redoziranje.
  • Nikoli ne vozi nikogar ali ničesar pod vplivom benzodiazepinov.
  • Svojih težav ne skušaj reševati na lastno pest z benzodiazepini s črnega trga, raje obišči zdravnika ali pa se oglasi v DrogArtovi ali kateri drugi svetovalnici.
  • Ob morebitnem nastanku zasvojenosti poišči kvalitetno strokovno pomoč (osebni zdravnik, psihiater, DrogArt, Stigma, druge nevladne organizacije …)
  • Po partiju se ne »spuščaj« z benzodiazepini. Mešanje s katerimi koli substancami je vedno nevarno početje. Svojemu telesu raje privošči kvaliteten obrok in kakovosten spanec, ki bo slej ko prej nastopil sam.
  • Pri benzodiazepinih, kupljenih na črnem trgu, je še posebej pomembno laboratorijsko testiranje zaradi možnosti ponaredkov oziroma lažnih tablet. Četudi na tableti piše npr. »Xanax«, to ni nikakršno zagotovilo, da tableta zares vsebuje alprazolam, ampak lahko vsebuje kateri drug, močnejši benzodiazepin ali pa čisto nekaj drugega.
  • Če oseba, ki je zaužila benzodiazepin, izgubi zavest, jo položi v položaj za nezavestne in ne odlašaj s klicem na 112.

 

Tabletko je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja
DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je
pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, DrogArt pa napotke zmanjševanja škode