Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS: Okrogla modra tabletka Percocet s potentnim sintetičnim opioidom

19. november 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zaznana okrogla tabletka Percocet, bledo modre barve, ki vsebuje zelo potenten sintetični opioid etonitazepin.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da okrogla tabletka Percocet, sprano modre barve in z oznakama M in 30, vsebuje zelo potenten sintetični opioid N-pirolidino etonitazen (etonitazepin).

Slednji naj bi bil 20-krat bolj potenten kot fentanil. V ZDA beležijo vrsto smrtnih primerov, povezanih z uporabo etonitazepina. Tabletka Percocet je bila kupljena na Darknetu, kjer se je oglaševala kot
tabletka, ki vsebuje oksikodon.

Lažna percocet tabletka

 

Znaki zastrupitve s sintetičnimi opioidi so: motnje zavesti (huda zaspanost, neodzivnost ali koma), motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Pravočasna prva pomoč in uporaba specifičnega protistrupa, imenovanega nalokson, prekineta znake predoziranja in preprečita smrt.

 

SINTETIČNI KANABINOIDI V VZORCIH KANABISA

Pri uporabi kanabisa se še vedno svetuje dodatna previdnost, ker še naprej zaznavamo primere sintetičnih kanabinoidov (ADB-BUTINACA), ki se prodajajo kot kanabis s THC-jem. 

Več info o tem najdete v preteklem opozorilu: https://www.drogart.org/opozorila/7263/ews-opozorilo-vzorci-konoplje-ki.html

 


Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja
DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je
pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.