EWS opozorilo: Vzorci konoplje, ki vsebujejo sintetični kanabinoid, zaznani v različnih krajih Slovenije

22. oktober 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bili v različnih krajih na Gorenjskem in v okolici Ljubljane zaznani vzorci, ki so se prodajali kot konoplja, vsebovali pa sintetične kanabinoide.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da večina vzorcev, ki so se prodajali kot konoplja vsebuje sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA, nekateri vzorci pa so poleg tega vsebovali tudi sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA.

Uporabniki so poročali, da so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: slabost, bruhanje, psihoza, vrtoglavica, mravljinčenje noge.

 

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto
zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja
(upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje)
vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.


Sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA je povezan s številnimi zastrupitvami in smrtnimi primeri v različnih državah EU. Še posebej nevarna je hkratna uporaba MDMB-4en-PINACE z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

 

Slika: Lažna konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACO

 

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-BUTINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo "vroči žepi", kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na www.testi.drogart.org

 

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

 

Kokain z levamisolom


V Ljubljani se je ponovno pojavil kokain z visoko vsebnostjo levamisola, in sicer je zbrani vzorec
vseboval približno 24 % levamisola. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

 

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka DrogArta v
Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.