EWS opozorilo: Konoplja z vsebnostjo nevarnega sintetičnega kanabinoida ADB-PINACA

13. avgust 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec konoplje, ki je namesto THC vseboval nevarni sintetični kanabinoid ADB-PINACA.


V Ljubljani je bil zaznan vzorec konoplje, ki je na mesto THC vseboval nevarni sintetični kanabinoid ADB-PINACA. Po poročanju uporabnikov so se po uporabi pojavili zelo neprijetni učinki in močna slabost. ADB-PINACA se umešča v skupino sintetičnih kanabinoidov, s katerimi so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec po videzu podoben konoplji, vsebuje nevarni sintetični kanabinoid ADB-PINACA. Negativni učinki sintetičnih kanabinoidov so podobni akutni zastrupitvi s konopljo, od močne evforije do neprijetnih občutkov kot so zmedenost, tesnoba in strah. Popačeno je dojemanje časa, pojavijo se halucinacije, paranoja in hujše duševne motnje. Fizični učinki vključujejo tahikardijo, slabost, bruhanje, krče in poslabšanje motorične zmogljivosti. Negativni učinki se pojavijo že pri izredno nizkih odmerkih in predstavljajo večje tveganje za predoziranje.

FOTO: Vzorec konoplje, ki vsebuje sin. kanabinoid

Še posebej nevarna je hkratna uporaba ADB-PINACA z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

 

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki MDMB-4en-PINACA niso dobro raziskan. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo "vroči žepi", kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na www.testi.drogart.org

 

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Društva Stigma v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.