EWS opozorilo: Lažni MDMA vseboval 4-CMC

21. junij 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil zaznan lažni MDMA, ki je vseboval 4-CMC. Vzorec je bil kupljen v Mariboru, zbran pa v Ljubljani.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju zazdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki svetlo rjavih kristalčkov, ki je bil kupljen v Mariboru kot MDMA, v resnici vsebuje sintetični katinon 4-CMC (4-klorometkatinon). O snovi ni veliko znanega, v literaturi
pa je opisanih nekaj škodljivih učinkov, o katerih so poročali uporabniki. Poročani škodljivi učinki so podobni kot pri drugih sintetičnih katinonih, in sicer: visok krvni tlak, bolečine v prsih, pospešeno bitje srca, strah, agresija, vznemirjenost, psihoze, halucinacije in nespečnost.

 

Vzorec lažnega MDMA

 

SMERNICE ZMANJŠEVANJA ŠKODE:

- v kolikor nisi prepričan o vsebnosti snovi, se pred uporabo pripoča testiranje

- pri uporabi hitrih barvnih reagentov, se za testiranje MDMA priporoča uporaba reagenta Marquis, ki na MDMA reagira s črno-vijolično barvo. V kolikor ni reakcije ali je reakcije drugačne barve, zagotovo veš, da ne gre za MDMA. Reagent lahko kupiš tudi na DrogArt infotočki.

- pri vsakem novem nakupu, naj bo prvi odmerek izjemno majhen in s tem prepreči hujše stranske učinke v primeru lažnih ali potentnih vzorcev

- dodatne informacije o 4-CMC pa najdeš tu: https://www.drogart.org/droge/3030/4-cmc.html

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.