Več lažnih vzorcev v Ljubljani in okolici

11. junij 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v zadnjem tednu v Ljubljani in okolici zaznanih več lažnih vzorcev, med drugimi tudi lažna vzorca amfetamina in kokaina.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec, ki je bil kupljen na Vrhniki kot amfetamin, dejansko vsebuje metamfetamin.

Lažni vzorec kokaina, ki je bil pridobljen v Ljubljani, pa je namesto kokaina vseboval več različnih snovi, ki so depresorji centralnega živčnega sistema, torej ne delujejo stimulativno ampak povzročijo sedacijo.

 

Smernice zmanjševanja škode:

- pred uporabo snov testiraj: na voljo so tako hitri barvni reagenti za domačo uporabo, kot laboratorijska analiza (več info: https://www.drogart.org/vsebine/2446/osnovne-informacije-o-testiranju.html)

- pred uporabo se dobro prepričaj o izgledu, strukturi in vonju substance, v kolikor se ti zdi snov nenavadna, je ne uporabi in se raje s pomočjo storitve testiranja drog prepičaj kaj snov zares vsebuje

- upoštevaj ceno nakupa - v primeru zelo nizke cene, je to lahko znak, da gre za kaj drugega

- pri vsakem novem nakupu, naj bo prvi odmerek izjemno majhen in s tem prepreči hujše stranske učinke v primeru lažnih ali potentnih vzorcev

- izogibaj se nakupovanju od neznanih preprodajalcev

 


Vzorce so v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrale info točke Združenja
DrogArt, Društva Stigma, Labirinta Kranj, Združenja Šent in Društva Zdrava Pot.

Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.